Ápolják tradícióikat, kultúrájukat

2020.11.24. 07:00

Online rendezték meg nemzetiségi napjukat a veszprémi ukránok

A vírushelyzet miatt a fennálló rendelkezéseknek megfelelően, online verzióban valósult meg a tizedik alkalommal szervezett Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat rendezvénye a Veszprémi Agórában.

Jákói Bernadett

Az online koncerten közreműködő előadók: Borscs Ljubomér és Nincz Erzsébet zongoraművészek, Jákói Bernadett énekes, Bernáth Ferenc gitárművész és Bernáth Viktória énekes

Forrás: ukrán önkormányzat

A programot első ízben online közvetítésen láthatták az érdeklődők az Agóra színházterméből. A Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat tagjai ápolják a tradíciókat, a kultúrát, a művészetet, bemutatva az ukrán művészeti és kulturális élet nagyjait a magyar közönségnek.

– Az évente megrendezett ukrán nemzetiségi nap hagyományosan kiállításmegnyitóval kezdődik, többségében ukrán festők munkáit állítjuk ki. Idén Borscs Ljubomér és Vládiszlav Najgyenov ukrán festőművészek alkotásaiból nyílt meg a tárlat, amiről online bemutatkozó kisfilmet láthat a közönség. Borscs Ljubomér veszprémiként nem ismeretlen a helybeliek előtt, hiszen az elmúlt években több kiállításával is találkozhatott a közönség a város különböző kulturális bemutatóhelyein, de az ünnepi koncerten zongoraművészként is közreműködött – tájékoztatott Nincz Erzsébet, a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

– Programjaink célja, hogy ápoljuk az ukrán kultúrát, az ukrán nyelv szépségét és az itt élő ukrán művészeket bemutathassuk a magyar közönségnek, és közös programokat szervezünk számukra. Kapcsolatot tartunk az anyaországgal, Magyarországon működő ukrán és más nemzetiségi önkormányzatokkal.

Az ünnepi koncerten közreműködött Nincz Erzsébet és Borscs Ljubomér zongoraművész, Bernáth Ferenc gitárművész és Bernáth Viktória énekes előadó, valamint Jákói Bernadett, aki ukrán nyelvű népdalokkal lepte meg a hallgatókat.

Az online koncerten közreműködő előadók: Borscs Ljubomér és Nincz Erzsébet zongoraművészek, Jákói Bernadett énekes, Bernáth Ferenc gitárművész és Bernáth Viktória énekes Fotó: ukrán önkormányzat

– Missziónk továbbra is az, hogy összetartsuk a veszprémi ukrán közösséget és a felnövő nemzedéken keresztül átadjuk a nemzeti hagyományokat és megismertessük a veszprémi polgárokkal az ukrán nép szokásait, kulturális értékeit.

Eddig minden alkalommal nagy sikert arató ételkóstoló is színesítette a nemzetiségi napot, idén azonban ez a vírushelyzetre való tekintettel elmaradt.

Végezetül Nincz Erzsébet köszönetét fejezte ki a Veszprém Agóra vezetőségének, hogy a Covid-helyzet miatt a lehető legpraktikusabb megoldással segítette a program létrehozását és a rendezvényt online formában meg tudták valósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában