Szellemi és kulturális örökségünk része

2020.12.29. 07:00

Idén is megtartották a Christkindl-járást Bándon

A Christkindl a Bakony és a Balaton-felvidék németek lakta falvaiban honos karácsonyi népszokás, amely idén felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

Molnár Sándor

Rendhagyó módon, de idén is megtartották a Christkindl-járást Bándon

Fotó: önkormányzat/Halmos Mária

A Christkindl a reformáció idejétől élő karácsonyi énekes népszokás. Hazánkban először a 18. században a Bakony és a Balaton-felvidék németek lakta településein jelent meg. A német nyelvű, verses, énekes játékot 8–15 éves lányok, néhol legénykék adják elő a helyi hagyományok szerint, a településen fennmaradt variációban. December 24-én reggeltől éjfélig járják a falut népviseletbe öltözve, fejdísszel vagy díszes pártával a fejükön. Minden házba bekopognak, hogy játékukkal vigyék az örömhírt: megszületett a Kisjézus.

A Bakony–Balaton-régióban 72 településen élnek német nemzetiségűek, ezek közül 17-ben ismert a Christkindl-játék vagy Christkindl-járás. Többek között Bakonynánán, Bándon, Csehbányán, Gyulafirátóton, Kislődön, Herenden, Magyarpolányban, Márkón, Tótvázsonyban, Úrkúton, Városlődön és Veszprémfajszon ma is él ez a német gyökerű, énekes szokás.

Rendhagyó módon, de idén is megtartották a Christkindl-járást Bándon Fotó: önkormányzat/Halmos Mária

A megyei német önkormányzat még 2013-ban kezdte meg a felterjesztéshez szükséges dokumentációk – adatok, fotók, videófelvételek – felkutatását. A buzsáki néphagyományok mellett a karácsonyhoz és a Megváltó születéséhez kötődő Christkindl végül 2020-ban került fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, amelyet 2008-ban hoztak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában