kultúra

2021.01.07. 11:00

A tanítónő című falusi életképet próbálják a Petőfi Színházban

Zárt kapuk mögött is folytatódik a szakmai munka a Veszprémi Petőfi Színházban.

Napló

Bori Réka és Nyirkó István A tanítónő próbáján. A dráma olvasópróbáját decemberben tartották Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A közreműködők teljes biztonsága mellett hétfőn elkezdődtek Bródy Sándor A tanítónő című drámájának próbái a Petőfi Színházban. A falusi életképet a teátrum igazgatója, Oberfrank Pál rendezi, a főszerepeket Bori Réka, Kőrösi Csaba és Szalay Bence alakítják.

A tanítónő olvasópróbáját decemberben tartották, ahol többek között elhangzott, a színház vezetése fontosnak tartotta, hogy egy igazi magyar színmű is színpadra kerüljön. A darab témái – a tanítói hivatás lehetőségei vidéken, az egyéni ambíciók, a szerelem – olyan összetett konfliktusokat szülnek, amelyek igazán ismerősek lehetnek a mai világban is. Oberfrank Pál az olvasópróbán úgy fogalmazott:

„Ez egy falusi életkép, ahol a szereplők mindegyike nagyon is létező életet, gondolkodást képvisel. Azt szeretném, hogy úgy foglalkozzunk a darabbal az első olvasástól kezdve, hogy ne karakterekben gondolkozzunk, hanem az alakok meggyőződését, igazságát keressük meg saját gondolkodásunk, képzeletünk segítségével. Az ember nem egyszerűen rossz, sőt, hiszi magáról, hogy igaza van, és könnyen megbocsát, megmagyaráz egyébként vétkes mozzanatokat, ha magáról van szó, amíg önmaga előtt esetleg mégis lelepleződik, de ez ritka eset. Gondolkozni és belülről látni kell.”

Bori Réka és Nyirkó István A tanítónő próbáján. A dráma olvasópróbáját decemberben tartották
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Az előadás további szerepeiben Varga Szilvia, Pásztor Márk, Tóth Géza, Bajor Lili, Nyirkó István, Cservenák Vilmos, Szeles József, Gaál Attila Csaba, Keller Márton, Kulcsár-Székely Attila, Keresztes Gábor és Horváth Csenge láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában