175 éve hunyt el

2021.02.11. 11:00

Főhajtás a polihisztor Vajda Péter emléke előtt

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet kis küldöttséggel rótta le tiszteletét Vajda Péter irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus halálának évfordulója alkalmából, a róla elnevezett lakótelep két emléktáblájánál.

Laskovics Márió

Varga Rita vanyolai polgármester és Fehér Mária címzetes főjegyző helyez el koszorút az 1971-es emléktáblához

Fotó: Laskovics Márió/Napló

1846. február 10-én, harmincnyolcadik életévében, tüdőgyulladásban hunyt el Szarvason a korabeli magyar közművelődés nagy egyénisége, a Pápa melletti Vanyola szülötte, Vajda Péter irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus. Ez alkalomból az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) a 2020/21-es Vajda Péter-emlékprojektje keretében – a járványügyi előírások betartásával – szűk körű néma főhajtást tartott a Vajda Péter-lakótelep 11. és II/B számú épületeinél.

Az EpVE ügyvivője, az emlékprojekt koordinátora, Kerecsényi Zoltán kiemelte, Vajda Péter igazán univerzális személyiség volt, eredetileg orvosnak készült (e pályáját éppen egy járvány miatti méltatlan körülmény gátolta meg), aztán lett belőle irodalmár, pedagógus, könyvtárszervező, népművelő, civil szervezeti vezető, s a küldöttség tagjai között sem véletlenül tisztelgett emléke előtt orvos, pedagógus, könyvtáros, civil társasági aktivista.

A lakótelep két, 1971-ben és 2008-ban állított szürke márvány emléktábláinál Áldozó Tamás polgármester, emlékprojekti fővédnök, Varga Rita vanyolai polgármester, emlékprojekti társfővédnök, Fehér Mária vanyolai címzetes főjegyző, emlékprojekti védnök, Guiás János Zsolt főorvos, a körzet önkormányzati képviselője, Váminé Molnár Emma nyugalmazott könyvtáros, egyleti önkéntes és Kerecsényi Zoltán helyezték el a nemzeti és piros-kék színű szalagokkal átkötött koszorúkat.

Varga Rita vanyolai polgármester és Fehér Mária címzetes főjegyző helyez el koszorút az 1971-es emléktáblához Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kerecsényi Zoltán hangsúlyozta, a helyi lakosok büszkék lehetnek arra, hogy a 19. század elején népünk öntudatra ébresztésén, a modern, polgári Magyarország megteremtésén fáradozó egyik leghaladóbb magyar gondolkodó, a „függetlenség bajnoka”, Petőfi Sándor előfutára-példaképe innen, Pápa városa mellől indult.

– Vanyoláról indult, egyszerű jobbágyfiúból vált kivételes tudóssá. Pályája, elképesztő akaratereje, rövid életének rendkívüli eredményei, példái máig szóló tanulságokkal szolgálhatnak, s ezek nemzetformáló értékeink máig fontos részei kell, hogy legyenek. Ebben a legfontosabb célcsoport az ifjúság, hiszen ők a letéteményesei az ország jövőjének és nem mindegy, hogy ebben a mai hamis világban mennyit merítenek a több évszázados gazdag érték-örökségből, a nagy elődök, így Vajda Péter tetteiből és emlékezetéből is. Ezen gondolatok jegyében indítottuk a Vajda-emlékprojektet is. Őrizni, ápolni, védeni fogjuk továbbra is a helyi-környékbeli Vajda-emlékezetet – zárta gondolatait Kerecsényi Zoltán.

Áldozó Tamás polgármester hozzáfűzte, dicséretes, hogy immár öt évtizede, valaki jó ötlete nyomán Vajda Péter nevét viseli a lakótelep, holott a szocializmusban kaphatott volna mást is. Az elnevezés minden társadalmi változást túlélt, tehát örök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában