A járvány utáni tervek

2021.04.22. 08:00

A kitartás és újrakezdés ereje, öröme, kétségei – Készül a nyitásra a Pannon Várszínház

Habár a koronavírus-járvány a művészeteket is az online térbe zárta, a veszprémi Pannon Várszínház ebben is megtalálta és megragadta a lehetőséget. Mindemellett készülnek a COVID19 utáni életre is. Vándorfi Lászlót, a Pannon Várszínház igazgatóját kérdeztük tervekről, és a járvány utáni időszakról.

Horváth Virág

Bozsik Yvette Társulat – Galántai táncok c. előadás Fotó: Balogh Ákos

Fotó: Balogh Akos

A színház már tavaly márciusban elkezdett egy erős kampánysorozatot: először a #maradjotthon témában voltak rövid bejelentkezéseik, ahol a színészek a saját szerepeikből szólaltak meg saját lakásaikból. Természetesen nőnapi és húsvéti online megmozdulással is készültek, közben pedig a Stage Hive versenyen is elindultak A Szép, a Szende és a Szeleburdi című mesejáték stúdiómunkálatairól készült werkfilmmel. Ahogy ez a mesejáték, úgy például a Virágot Algernonnak is a pandémia alatt készült el.

- Azt mondanom sem kell, hogy közben az irodai munkatársak a pályázatírással, a várható nyári színészegyeztetésekkel foglalatoskodnak, rendkívül sokat dolgoznak, és szerencsére nagyon jó kedvvel. Színészekből alakult egy három fős marketing csoportunk is, akiket a képi tartalmakért felelős munkatárs egészít ki. Ők végzik a napi kommunikációs feladatokat, nagyon eredményesen. Újraindítottuk egy régebbi kezdeményezésünket, Színházi Percek címmel, ezt még 2009-ben kezdtük el. Elindult a Pannon Otthon online színházi sorozatunk. Ez két részből áll: tavasszal több mint 30 előadásunkat térítésmentesen tekinthették meg a nézőink, és novembertől pedig már a jegyértékesítési rendszerek segítségével fizetős formában működik. Mostanáig 24 előadást tudhatunk magunk mögött. Nagyon jók a visszajelzések, és fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk ezen a platformon is. Friss előadásunk A Főnök meg én meg a főnök is az online térbe szorult, de remélem, kárpótlást nyújtott a nézőinknek – mesélte Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója
Fotó: Penovác Károly/Napló

Megjelenés előtt áll egy workshop sorozat is, ami a nonverbális, tehát a beszéd nélküli kommunikációt mutatja be. Minden generációnak ajánlják, hiszen nagyon ötletesen, játékosan tanít, hogy bizonyos kortársnak mondott kifejezési módokat is jobban megértsen, elfogadjon, sőt a magáévá tegyen a közönség. A workshop educatio-s jellegű lesz, és a nézői felkészülést segíti majd, akár a Tánc Fesztiváljára is.

Új időpontban a Tánc Fesztiválja

A várva várt Tánc Fesztiválját idén szeptember 1. és 5. között rendezik meg, nagyon jeles nemzetközi fellépőkkel, és megváltozott művészeti vezetői szemlélettel, Horváth Csabával az élen. Az igazgató hozzátette, Horváth Csaba elkötelezettségében veszprémi eredete nagyon lényeges, és annak a tudásnak hála, amit felhalmozott, egyetemi tanár, tanszékvezető, a Forte Társulat vezetője, nemzetközi hírű koreográfus rendező vált a művészből. Horváth Csaba az első táncfesztiválján már díjat nyert mint táncos, és azóta is folyamatosan részét képezi a fesztivál életének, különböző minőségekben, így méltó utódként vette át a stafétát Krámer Györgytől.

- Tart továbbá a Pannon Podcast sorozatunk, ahol 4 témában beszélgetnek színészeink meghívott vendégekkel: a sport-gasztronómia Kovács Ágnes Magdolna, a szociális munka Pap Lívia érdeklődési területe, a vendégművészeinkkel Oravecz Edit, a hitélet képviselőivel Koscsisák András beszélget. Ehhez még csatlakozik a későbbiekben egy kortárs írókkal költőkkel folytatott beszélgetéssorozat, ezt Géczi János állandó munkatársunk, író, költő vezeti, valamint a Tánc Fesztiváljához közelítve Horváth Csaba a Tánc Fesztiváljának vezetője a táncművészet képviselőivel társalog majd.

A régi újságárus helyén a Pannon Várszínház rendezte be a kirakatot
Fotó: Horváth Virág/archív

Az igazgató kiemelte, az online jelenlét erősödése nem halványítja el azt a vágyukat és céljukat, hogy a nyitásra készen álljanak. – Az évadból hátralévő előadást mindenképpen csak élő, színházi közegben szeretnénk bemutatni, hiszen ez életörömöt, játékörömöt sugárzó mű, a Hotel Menthol című musical, amit mi egy kicsit Shakespeare Szentivánéji álom művének mulattató jeleneteivel gazdagítunk. Emellett készülünk egy nagyszabású gálával, amit kifejezetten a teljes nyitásra szánunk, és reméljük, hogy ez a tavasz végére már megvalósulhat. A gála címe Halleluja lesz, Leonard Cohen világhírű dalának ihletésére. Ezt a címet sokféleképpen lehet értelmezni, lehet egy partnernek mondott hála, lehet a teremtőhöz fordulás, a hálaadás, de ebben a kontextusban az emberek közösségének és kitartásának mondott halleluja a jelentése. A dal lesz a keret, és a gála folyamán régebbi vagy éppen futó nagy sikerű előadásaink részleteit illesztjük össze, hogy érzékeltessék a kitartás és újrakezdés erejét, örömét, kétségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában