Ünnepeljük a költészet napját Nyáry Krisztiánnal!

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár várja olvasóit Nyáry Krisztián Érzelmi vakcina – avagy mivégre olvassunk verseket? című online előadására.

Horváth Virág

- Reál beállítottságú barátaim vagy üzletember ismerőseim gyakran kérdezik tőlem: Miért kell verseket olvasni? Miért nem valami hasznosabbal foglalkozunk az iskolában, olyasmivel, amit a később a munkánk során is használni tudunk? A versek pontosan ilyenek, válaszolom ilyenkor. Amióta emberi civilizáció létezik, nem találták fel hatékonyabb eszközét az érzelmi tapasztalatok társadalmi szintű átadásának, mint az irodalom, ezen belül pedig a vers. Születés, betegség, barátság, harag, szerelem, szakítás, halál, harc, közösségi konfliktusok: ezek életünk legfontosabb érzelmi szituációi, többségükkel előbb vagy utóbb találkozunk. Ha egy vers olvasása közben már megismertük őket, a való életben is felkészültebben fogadjuk a legszélsőségesebb érzelmi szituációt is. A vers a legnagyobb érzelmi stresszhelyzetben vakcinaként működik, a „legyengített érzelmi emlékek” segítenek, hogy minél előbb fel tudjuk dolgozni a sokkot, és képesek legyünk továbblépni. De a versek hozzásegítenek kreativitás, az empátia és a nyitott gondolkodás képességéhez is. Erről szól költészet-napi előadásom – Nyáry Krisztián.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az előadás április 9., péntek és 13., kedd között hallgatható meg azok számára, akik regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában