kitüntetés

2021.04.13. 07:00

Várpalota sokoldalú embere lett a műhely örökös tagja

Az Ősi Kovács Alkotóműhely Örökös Tagja kitüntetést vehette át a közelmúltban a várpalotai Böjte Márton, aki verseivel, meséivel a város és környéke történelmét, jellegzetességeit is bemutatja.

Szabó Péter Dániel

Böjte Márton a díszes oklevéllel Fotó: Szabó Péter Dániel

– Böjte Mártont egy könyvbemutatón ismertem meg. Várpalotán, szeretett városában írja verseit, meséit. Amikor pár versét elolvastam, meg- hívtam, hogy legyen tagja az Ősi Kovács Alkotóműhelynek. Boldogan mondott igent. Így kezdődött a barátságunk – írja méltatásában Ősi Kovács Imre, a magyar kultúra lovagja.

Az Ősi Kovács Alkotóműhely vezetője kiemeli, Böjte Márton egy sokoldalú ember, az élet minden bölcsességével megáldva. – Bemutatja nekünk a régi Várpalotát, amikor az emberek nagy része a szénbányából élt. Bemutatja az igen nehéz, heroikus munkát, ami ezzel járt.

Láttatja velünk a láthatatlant is. Érzékelteti azt a küzdelmet, amelyet az ember folytat az elemekkel, a természettel, sokszor az élete árán is, mert a bányászat ősidők óta szedi az áldozatait. Ebben sajnos Várpalota sem volt kivétel. Márton által megismertünk emberi tragédiákat, emberi sorsokat. Ám a bányászok összetartottak mindig és mindenkor. Erre is példa nekünk Böjte Márton. Büszke vagyok a Bányászokra emlékezünk című versére, melyet az alkotóműhely tagjai szavaltak el, s elhangzik mindennap a Szent Borbála téren, a Rákóczi Telepi Baráti Kör emlékhelyén – fogalmaz Ősi Kovács Imre.

Böjte Márton a díszes oklevéllel
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Krúdy Gyula Kreatív Írókörben is alkotó Böjte Márton sokoldalúságára jellemző, hogy meséket is ír, nemcsak gyermekeknek, felnőtteknek is. Az érdekes történetekben a manók nevet kapnak a környék nevezetességeiről, például a Várpalota környéki dombokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában