Klimó Károly munkáiból nyílt kiállítás a Vass László Gyűjteményben

Klimó Károly 1936-ban született Békéscsabán, először 1975-ben állított ki. 1990-2003-ig a Magyar Képzőművészeti Egyetemen oktatott, egyéni és csoportos kiállításokon vett részt több európai nagyvárosban, valamint New Yorkban, Teheránban és Szöulban.

Marton Attila

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Veszprémben már nem először láthatók a munkái, évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol a Művészetek Házával. Ennek az is az oka, hogy az alkotó Monostorapátiban műtermet épített, ideje egy részét tehát a megyében tölti. A Kicsi és nagy című kiállításon Klimó Károly húsz új alkotása látható. A művész elmondta, a tárlat azért kapta ezt a címet, mert a kiállításon egy nagyobb kép kivételével csak kisebb méretű alkotások láthatók. A kiállított képek mellett nem szerepel cím, ennek kapcsán elmondta, az alkotások voltaképp laza sorozatot alkotnak, amelyhez az inspirációt Alex Matthes Táj megvilágításban című tanulmánykötete jelentette, amely a megnyitóra jelent meg.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója, a tárlat kurátora elmondta, Klimó Károly a magyar absztrakt kiemelkedő alkotója, művészetének egyik legfontosabb jellegzetessége a vegyes technika. A papírra készülő festett kollázsokat különböző anyagokkal – zsírkrétával, tojástemperával, olajfestékkel – dolgozza tovább. A kiállított művek magukon viselik az alkotó műveinek színvilágát is: a visszafogott feketékből és földszínekből valósággal kiragyogó sárgák, vörösek, kékek és aranyszínek, magyarázta az igazgató.

A tárlatot Alex Matthes müncheni könyvkiadó nyitotta meg. A természetről és a művészetelméletről szóló fejtegetésében arról beszélt, a művész nemcsak érzékeli a külvilágot, hanem az impulzusokat feldolgozva alakítja is. Megjegyezte, voltaképp mindenki művésznek tekinthető, hiszen a szemünkkel történő érzékelés munkával, gondolkodással jár. Alex Matthes és Klimó Károly kötetét a Művészetek Háza adta ki, a művet az intézmény munkatársa, Navratil Ferenc grafikus tervezte. A kiállítás július 31-ig látható a Vass László Gyűjteményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában