A Doktor Balaton a díjra jelöltek között

Nyilvánosságra hozták, hogy a Magyar Film­akadémia Egyesület által delegált előzsűri kategóriánként melyik öt alkotást és alkotót jelöli a Magyar Mozgókép Díjakra.

Rimányi Zita

Kerekes Vica a Hab című filmben Fotó: Aga Media

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Toxikoma, a Hab, az Így vagy tökéletes és a Hasadék versenyeznek a legjobb nagyjátékfilm kategóriában. Horvát Lili, Herendi Gábor, Dombrovszky Linda, Felméri Cecília és Nagy Dénes a legjobb rendező díj öt nevezettje, Kerekes Vicát, Stork Natasát, Gubás Gabit, Béres Mártát és Hámori Ildikót jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában, míg Gáspár Tibor, Fekete Ernő, Molnár Áron, Molnár Levente és Bán János közül kerül majd ki a legjobb férfi főszereplő.

Idén a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is kiosztják. Ebben a kategóriában Felméri Cecília, a Spirál, Lakos Nóra, a Hab, Krasznahorkai Balázs, a Hasadék, Nagy Dénes, a Természetes fény és Varsics Péter, az Így vagy tökéletes rendezője között dől majd el a díj sorsa.

Az ünnepélyes díjátadót június 26-án a Nemzeti Film­intézet és a Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják meg Balatonfüreden.

Kerekes Vica a Hab című filmben
Fotó: Aga Media

A legjobb tévéfilm öt jelöltje a Pilátus és a Don Juan kopaszodik – mindkettőt Dombrovszky Linda rendezte –, Madarász Isti Ecc-Pecc című munkája, Cseke Péter Csoportterápia című alkotása és a Pacsirta, Paczolay Béla rendezésében. A legjobb tévéfilm- sorozat díját is kiosztják, bár ebben a kategóriában csak három jelölt volt: A martfűi rém, A mi kis falunk és a Doktor Balaton. A kisjátékfilmek, az animációs alkotások, az egész estés dokumentumfilmek és a rövid dokumentumfilm kategóriában is öt-öt jelölt verseng a díjakért.

A legtöbb szavazatot kapott öt-öt alkotás és alkotó közül a Magyar Filmakadémia tagjai közül választott zsűri dönt majd a nyertesekről a húsz kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában