Kiállítás nyílt Pápán a Bakancsos Természetjáró Kör dokumentumaiból

Terebesi József gyűjteményének köszönhetően immár a városi könyvtárban is betekintést nyerhetnek az érdeklődők a Bakancsos Természetjáró Kör több mint harmincéves múltjába.

Laskovics Márió

Terebesi József és Polovitzerné Antal Mónika az átadóünnepségen. A háttérben Terebesi Józsefné körvezető és Császár Csilla

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A JMK Bakancsos Természetjáró Kör fotóalbumokból, újságcikkekből és egyéb kiadványokból álló dokumentációt adott át örökös megőrzésre a Jókai Mór Városi Könyvtárnak. A folyosón kapott helyet az anyag, amely később a minikönyvtárban lesz megtekinthető.

Polovitzerné Antal Mónika, a kulturális intézmény szakmai vezetője felidézte, Terebesi József, a kör korábbi vezetője, a helyi túramozgalom megteremtője, a Bakony szerelmese tevékenységét mindig a természet szeretete, a túravezetés, a másoknak való önzetlen segítségnyújtás, valamint a helytörténeti emlékek felkutatása és bemutatása vezérelte. A megőrzésre átvett dokumentumok által bárki betekintést nyerhet a több mint 30 éves múltú kör életébe.

A JMK Természetjáró Kört Árvai Irén népművelő felkérésére indították el. 1989-től 1996-ig a Jókai Mór Művelődési Központ keretein belül működött, majd Boroszlán Természetjáró, Természetbarát Kör néven önállóan. 2000-től már JMK Bakancsos Természetjáró Körként folytatták tovább tevékenységüket. Évente akár több mint harminc alkalommal is járják a természetet. Bebarangolták az egész Észak-Dunántúlt Dobogókőtől a Balaton-felvidéken át a Kőszegi-, Soproni-hegységig. Programjaik között szerepelt már várak, barlangok, források, templomok, malmok meglátogatása. Szerveztek túrát egyebek mellett Gáti László tájfutó, természetjáró emlékére, valamint nemzeti ünnepeinkhez kötődően is.

2018-ban csatlakoztak a Himfy Bandériumhoz, és írásos, képes anyaggal támogatják őket. Ez évben a fennállás harmincadik évfordulója alkalmából nyílt kiállításuk a Huszár Közösségi Házban. Emlékkeresztet is állítottak Döbröntén.

Terebesi József az 1970-es években került Pápára, 1986-ban csatlakozott a textiles természetjárókhoz, s miután az megszűnt, megszervezte a Boroszlán Természetbarát Kört. Munkásságáért 2003-ban Pro Cultura díszoklevél kitüntetésben is részesült.

Terebesi József és Polovitzerné Antal Mónika az átadóünnepségen. A háttérben Terebesi Józsefné körvezető és Császár Csilla Fotó: Laskovics Márió/Napló

Folyamatosan gyűjtötte a körrel kapcsolatos cikkeket, fotókat, és rendszeresen dokumentálta a túrákat. 2013-ban a városi könyvtár digitalizálta a csoport tevékenységét, és ez az anyag papírformátumban már bekerült a könyvtár helyismereti gyűjteményébe. A Bakancsos Természetjáró Kör krónikája és írásai megtalálhatók a bakonybéli Erdők Háza múzeumban és a döbröntei Hasik Hotelben.

– A nagy mennyiségű anyagban kartonlapokból összefűzött fényképgyűjtemény, hat darab CD-n több száz fotó a kör túráiról, életéből és rendezvényeiről, a csoporttal kapcsolatos sajtómegjelenések, tanulmányok, Gáti László tájfutóról és a 2012–2013-as Pápa Beat című könnyűzenei kiállításról gyűjtött dokumentumok találhatók – mondta Terebesi József.

Császár Csilla helyismereti könyvtáros (aki verset mondott az alkalmon) hozzáfűzte, fontos a gyűjtemény, mert kapcsolódik Pápa helytörténetéhez. Eddig még nem volt átfogó anyaguk a pápai természetjárásról. Kiemelte, a körnek közösségépítő ereje van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában