Szorosabb kapcsolat a Veszprém megyei közművelődési szervezetek között

A járványhelyzet javulása régóta esedékes találkozásokat tesz ismét lehetővé. Pár napja a megyeszékhely Virág Benedek utcájában örülhettek újra egymásnak hat szervezet képviselői. Nevezetes alkalomról volt szó: a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága kezdeményezésére hat szervezet kötött együttműködési megállapodást.

Őrsi Ágnes

Hat szervezet képviselői írták alá a stratégiai megállapodást a megyeszékhelyen rendezett találkozón Fotó: Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

Fotó: BONTY

Stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá a megyei közösségi művelődésben kiemelkedő feladatokat ellátó, régóta együttműködésben dolgozó szervezetek, intézmények képviselői: az Agóra Veszprém Kulturális Központ, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI), a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága, a Pegazus Színház, valamint a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület.

Ahogy Baloghné Uracs Marianna, az NMI megyei igazgatója összefoglalta, a közösségi művelődés a kulturális szektor egyik legdinamikusabban fejlődő területe, a művelődési házak és a közösségi színterek egy-egy település leglátogatottabb objektumai. Különösen fontosak Veszprém megyében, ahol a 340 ezer fő körüli lakosság 216 településen él, tehát ezek többsége kistelepülés. Bár a vírusveszély miatt átmenetileg megtorpant, de elmondható, hogy újraépült a közművelődés, a közösségi színterek megfelelő működtetéséhez pedig szakemberek kellenek, és közösségi szolgáltatásokat, foglalkoztatási programokat kell biztosítani. Mindezek azért szükségesek, hogy a települések lakói fel tudják tárni értékeiket, azokat megbecsüljék, büszkék legyenek rájuk.

A hagyományőrzés, a hon- és helytörténet-ismeret a falvakban, városokban eleve sokakat érdekel, de fontos a hivatásosok, a szakemberek segítsége a folyamatok fejlődésében. Ilyen szakembereket jelentenek a stratégiai megállapodást aláírt szervezetek, amelyek mindegyike sokszínű, gazdag múltat tudhat maga mögött; gondoljunk például az Agóra kulturális központra, az Élő Forrás egyesületre, amelynek hatására – a néptáncművész Kovács Norbert Cimbi és környezete segítségével – a 115 lakosú Kiscsősz olyan befogadó településsé vált, ahol egyebek mellett 300 fős művészeti alapiskola működik, több helyi és utazó néptánccsoportjukkal együtt.

Ernyőszervezet a Közép- dunántúli Szövetség az Ifjúságért, amely a vidéki fiatalság közösségi életének fejlesztésén dolgozik, vagy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, amelyben eredményesen működik együtt a profi és az amatőr helytörténész. Régebben alig volt település, amelyen nem találhattunk színjátszó kört vagy bábcsoportot, de megszűntek ezek az öntevékeny művészeti csoportok. Hogy változzon a helyzet, azért sokat tesz a pápai Pegazus Színház.

Hat szervezet képviselői írták alá a stratégiai megállapodást a megyeszékhelyen rendezett találkozón
Fotó: Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei igazgatóságának hosszú évek óta célja a közösségi művelődés fejlesztése a szakemberek, az önkormányzatok munkáján keresztül, és ebben partnerei segítik. A stratégiai megállapodások aláírása ezt az együttműködést fűzi szorosabbra, továbbá új perspektívát is ad. Az együttműködés legfontosabb célja, hogy a partnerek mintaprogramok kidolgozásával, tematikus események megvalósításával, műhelymunkákkal, látóutakkal érjék el, hogy Veszprém megye településein a közművelődési szakemberek felkészültebbek legyenek, sok lelkes önkéntes csatlakozzon a közösségi kezdeményezéshez, a települések élhetőbbé váljanak, és aktívabb legyen a helyi társadalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában