Változatos programok várták szombaton a pápai múzeumokba látogatókat

A város három helyszínén válogathattak gazdag programkínálatból a Múzeumok éjszakájára érkező, játékosan művelődni vágyó látogatók.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Múzeumok éjszakájához csatlakozva Pápán szombat este 18 és 24 óra között három intézmény várta többféle programmal az érdeklődőket. A szabadtéri programok szabadon, a beltériek szintén ingyenesen, azonban csak védettségi igazolvánnyal voltak igénybe vehetők.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Kékfestő Múzeumban életre kelt a régi vásári hangulat és a Kluge festőcsalád vásári sátra. 23 óráig félóránként rendhagyó interaktív tárlatvezetések indultak az egykori műhelyben. Tóth Ildikó győri kékfestő, népi iparművész exkluzív tárlatvezetést tartott. Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt kékfestő mesterek a mintázás és festés rejtelmeiről adtak bemutatót, valamint irányításukkal terítőt mintázhattak a látogatók.

A Kékfestő Múzeumban egyebek mellett mackót készíthettek, zsinórt sodorhattak és tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők Fotó: Laskovics Márió/Napló

Méri Edina szakmai vezető, néprajzkutató két időpontban adott elő a kék szín kultúrtörténetéről. Mundrusz Anett népi iparművész, viseletkészítő munkáiból 21 és 22 órakor is divatbemutatót láthatott a közönség. A gyerekek kézműves foglalkozásokon mackót, karkötőt és virágot készíthettek, valamint zsinórt sodorhattak.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pannonia Reformata Múzeum óránként tárlatvezetést indított az állandó kiállításaira, azaz a Hajlék az örökkévalóságban című hitéleti és a Hori titkai című egyiptomi tárlatra. Az udvaron interaktív sétára volt lehetőség, az érdeklődők zseblámpával járhatták be a szabadtéri labirintust. Az alkotó kedvűeknek 18-22 óra közt egyiptomi és népi kézműves foglalkozást tartottak térítés ellenében. 21 órától Illés Csaba gitárdallamai varázsolták el a zenekedvelő közönséget a mediterrán hangulatú teraszon.

A Pannonia Reformata Múzeumban labirintusjáték és kézműves foglalkozás is várta a látogatókat Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az Esterházy-kastélyban félóránként indult tárlatvezetés, mely során az egykori vár és a város történetét bemutató kisfilmet, a kápolnát, a főűri szalonokat, illetve az újonnan nyílt vadászati kiállítást tekinthették meg a látogatók. Emellett óránként marionett-bábozni tanulhattak, volt játszóház, kastélykvíz, barokk ruhás fotózás, a hölgyek pedig a szépségszalonban barokk korabeli hajfonatokat és sminket kérhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában