időutazás a Fövenyes Kertmoziban

2021.07.03. 20:00

Ladák és pofonok a fövenyesi éjszakában – Ötven éves jubileumát ünnepelte a balatonudvari kertmozi

Egy igazi klasszikus film vetítésével ünnepelte ötvenedik születésnapját a Fövenyes Kertmozi, ahol péntek este hamisíthatatlan balatoni retró hangulat uralkodott. A vásznon Bujtor István osztotta a pofonokat, a mozihoz vezető utat pedig ellepték a Ladák, Zsigulik és más old timer gépjárművek.

Horváth Gábor

20210702 Fövenyes Kertmozi. 50 éves a kertmozi ez alkalomból retro hangulatban vetítettek filmet. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy lehetőleg érkezzenek az 1970-es, 1980-as éveket idéző öltözetben, és ezt sokan teljesítették is. Így vált az egyébként is hangulatos Fövenyes Kertmozi egy igazi időutazás helyszínévé pénteken este. A kiállított Ladák, Zsigulik, Volgák fémjelezte retró autóflotta sokaknak hozta vissza a fiatal-, vagy gyerekkorát, a korabeli balatoni emlékek előidézéséről pedig Bujtor István klasszikusa, a Pogány Madonna gondoskodott.

Érdekes volt látni, hogy a szépen megtelő nézőtéren nagyon sok fiatal foglalt helyet, azaz az éppen 40 esztendeje bemutatott mozi nemcsak a nosztalgiázók kedvence, annak időtlen menősége és „balatonisága” ma is rendkívül vonzó a filmrajongók számára.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A vetítést követően Bujtor István fia, Bujtor Balázs osztott meg kulisszatitkokat az alkotásról. A hegedűművész Bujtor Balázs – akivel Kránitz Balázs beszélgetett a színpadon – elárulta, alig öt évesen végig ott volt a forgatáson, sőt, édesapja azt szerette volna, hogy ő játssza el a történetben szereplő kisfiút. Ez a dolog azért bukott meg, mert Balázs annyira megszeppent, hogy nem volt hajlandó megszólalni a próbafelvételen.

Több mint egymillióan nézték meg a mozikban a Pogány Madonnát, amelyben sok más látványos akció mellett autós üldözéses jelenet is van. Ez az üldözés túl jól sikerült, a tihanyi alsó úton történt ütközés ugyanis nem volt betervezve, a járműveknek egymás mellett kellett volna elhaladniuk, de ez nem jött össze. A karambol akkorát szólt, hogy Siófokon is hallották. Szerencsére nem sérült meg senki, viszont az anyagi kár jelentős, 600 ezer forint, mintegy hat darab 1500-as Lada ára volt. Egy Mercédesz sérült meg, amelyet a gyártásvezető kért kölcsön egy barátjától.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Talán kevesen tudják, de a Pogány Madonnát novella formájában Bujtor István írta. A remek színész régóta tervezte a filmet, és sokan bátorították a megvalósításban. Többek között Bud Spencer is, akivel egyszer Rómában találkozott. A magyar Bud Spencer remek tanácsokat kapott az igazitól, többek között azzal kapcsolatban, hogyan lehet megfelelő pofonhangokat elérni a filmben. (A recept: fellógatott fél disznót kell ütni egy nagy klopfolóval.)

A fövenyesi vetítés és beszélgetés hangulata a 2009-ben elhunyt Bujtor Istvánnak is bizonyosan nagyon tetszett volna. A 1971-ben épített mozi igazi pompájában tündöklik ötven évesen. Ez először is Pálffy Gézának köszönhető, aki több mint 20 éve átvette az üzemeltetést, amelyet az utóbbi esztendőkben fia, Pálffy Mátyás és párja Kocsis Cecília tökéletesített. A kertmozik közül elsőként, 2012-ben, tértek át a digitális vetítéstechnikára, illetve új alapokra helyezték a működést, művészfilmeket és világpremiereket egyaránt a programba csempészve.

 

Péntek este, az ötvenedik évfordulós ünnepség végén Pálffy Mátyás köszönetet mondott a támogatásért, kiemelve a közönséget, amely az elmúlt évtizedekben végig igényelte és ezzel éltette a kertmozi szolgáltatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában