A magyarpolányi sváb kitelepítésekről szóló Vaterland című filmet mutatják be Ajkán

Kendőzetlen őszinteséggel mesélnek a magyarpolányi kitelepítések elszenvedői a családjukat érintő borzalmakról Horváth Andor és Kovács Dániel rendezők első, egész estés dokumentumfilmjében.

Elekes Gergő

A kitelepítések során körülbelül 250 ezer svábot internáltak Magyarország területéről

Forrás: Fortepan.hu / Rózsa László

Az alkotók a téma iránti szenvedélyükből, önerőből készítették el a Vaterland című, 1946-1948-as sváb kitelepítésekről szóló filmet.

A kitelepítések során körülbelül 250 ezer svábot internáltak Magyarország területéről
Fotó: Fortepan.hu / Rózsa László

– Habár a téma szereplői távolinak tűnhetnek, korántsem azok: országunkban továbbra is rengeteg, sváb felmenőkkel rendelkező ember él, akik talán nem is tudnak származásuk mibenlétéről. A kitelepítések során körülbelül 250 ezer svábot internáltak Magyarország területéről: átlagos embereket, akik kicsiny falvakban igyekeztek építeni családjukat, országukat, szellemiségüket. A Vaterland az ő történetük. Azoké, akik nem nyilatkoztak: „Még eddig soha…” A film betekintést nyújt a nézőnek az előítéletesség mélységeibe, melyek olykor-olykor napjainkban is tetten érhetők – tudtuk meg Horváth Andor rendezőtől.

Kovács Dániel (b) és Horváth Andor rendezők
Fotó: Horváth Andor

Az 50 perces, látványos animációkkal és vidám pillanatokkal is operáló film egy tükör, melyben a néző a történelem segítségével fedezheti fel újra önmagát és nemzeti öntudatát. A bemutatóra az ajkai Nagy László Művelődési Központban kerül sor 2021. augusztus 27-én 18 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában