Törékeny szépségek a lovasi kiállításon

Szűcsné Szöllősi Sarolta magánygyűjteményéből nyílott porcelánbaba tárlat a lovasi faluház kistermében. Nyolcvanöt babát állítottak ki, az ízlésesen berendezett teremben. A kiállítás augusztus 30-ig tekinthető meg.

Szendi Péter

Szűcsné Szöllősi Sarolta és unokája, a tizenegy éves Horváth Lora

Fotó: Szendi Péter

- Ezerszállal kötődöm Lovashoz, 67 évvel ezelőtt születtem a településen. Itt nőttem fel testvéreimmel a Léb malom épületében, a mai Márffy házban. Huszonöt éven keresztül lovasi lakos voltam, azóta is meleg szeretettel gondolok szülőfalumra, gyakran látogatom szüleim sírhelyét, és rendszeresen részt veszünk családommal a különböző rendezvényeken – nyilatkozza lapunknak Szűcsné Szöllősi Sarolta, aki a porcelánbabákat öt évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni. Az első darabokat sógornőjétől kapta ajándékba. Ezután az interneten és bolhapiacokon is elkezdett kutatni és gyűjteni az érdekes és értékes babákat. Mindig boldoggá teszi, ha sikerül egy-egy ritka és különleges darabra rátalálnia. Ahogy gyarapodott a gyűjtemény, szerette volna minél több embernek megmutatni. Ezért is nagy öröm számára, hogy elsőként, mindezt szülőfalujában Lovason tehette meg.

Szűcsné Szöllősi Sarolta és unokája, a tizenegy éves Horváth Lora
Fotó: Szendi Péter

A babákon található ruhák kidolgozása fogta meg elsőként, hogy mennyire egyszerűen, ugyanakkor szépen vannak felöltöztetve. Nincs egyforma porcelánbaba, a kiálltás egyik kuriózuma egy nyolctagú család. Barátnője Jantó Márta hívta fel Magócsi Andrea művelődésszervező figyelmét arra, hogy érdemes lenne egy kiállítást szervezni. A gondolatokat tettek követték, az érdeklődők nagy örömére. Saroltát elkísérte unokája a 11 éves Horváth Lora, aki sokat segít neki, a babák kiválasztásában. A kiállításhoz korhű ruhákba öltöztek, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában