Bokros Júlia egyéni életművet hozott létre

Bokros Júliát méltán lehet említeni a kor kiemelkedő keramikusai között, mondta Zay Balázs művészettörténész a művész 90. születésnapja alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján a Dubniczay-palota udvarán.

Balla Emőke

Fotó: Veszprémi önkormányzat/Gáspár Gábor

Bokros Júlia szigligeti keramikusművész szeptember 24-én ünnepelte 90. születésnapját, ebből az alkalomból nyílt retrospektív kiállítás a Magtár Galériában. A falakon domborműveit, a térben posztamenseken kisplasztikáit, szobrait és különleges készleteit mutatják be, a kiállítás kurátora Dohnál Szonja.

Fotó: Veszprémi önkormányzat/Gáspár Gábor

Az alkotó 1966 óta készíti a Zsolnay-féle eozintechnika egy speciális, általa kikísérletezett, saját kis műhelyében is megvalósítható változatát: szobrokat, faliképeket, kisplasztikákat, asztali készleteket, vázákat, edényeket és egyéb használati tárgyakat, melyek a különleges máznak köszönhetően kékeszöld, liláskék, vöröses aranyszínűek, attól függően, ahogy az égetés és az oxigén végül milyenné alakítja a színt. Finom, könnyed, légies kerámia; letisztult formái harmóniát, szépséget sugároznak, a szecessziót idézik.

A megnyitón Zay Balázs művészettörténész beszélt arról, hogy Bokros Júlia férje, Bokros László festőművész, grafikus találta ki és próbálta elérni, hogy felesége is művész legyen. Bokros Júlia megtanulta a technikát, 1966 óta készíti munkáit. Férje volt a kezdeményezője annak is, hogy felélesszék a Zsolnay-féle kerámiát. Ettől kezdve férje nem szólt bele semmibe, Bokros Júlia alkotta a saját munkáit. Nagyon tehetséges, ügyes keramikus, modern, szép munkái különböznek a Zsolnay-féle daraboktól. Sokszínű, a szó pozitív értelmében esetleges, meglepetésszerű. A különleges technika eredményeképpen nincs két egyforma alkotás. A legjellegzetesebbek kék alkotásai. Bokros Júliát méltán lehet említeni a kor kiemelkedő keramikusai között, nagyon egyéni életművet hozott létre, zárta megnyitóbeszédét Zay Balázs.

Az ünnepeltet köszöntötte Kilián László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója, Kulcsár Ágnes és Veszeli Lajos festőművészek a Veszprémi Művész Céh részéről. Balassa Dániel, Szigliget polgármestere megköszönte azt a munkát, amit Bokros Júlia Szigligetért és a művészetért tett. Szólt arról, hogy az életvidám művész műveiben át tudja adni a Balaton szépségét, a szigligeti környezet gazdagítja az alkotót, majd átadta Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlőlapját. Az ünnepeltet a megnyitó után virágcsokrokkal és tortával köszöntötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában