A fiatal koreográfusok napja

2021.09.01. 11:30

Kezdetét vette a TÁNC XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztivál

Augusztus 31. és szeptember 5. között tartják meg a Tánc fesztiválját a megyeszékhelyen.

Horváth Virág

Fotó: Balogh Akos

Az első napon mutatták be a Hangvilla színháztermében Gera Anita koreográfus munkáját, a DanceLab előadásában A meztelen majom című darabot. A meztelen majom előadás gyors, színes, vibráló kisugárzása betöltötte a teret, a látvány mellett azonban a mondanivalója mellett sem lehetett szemet hunyni. Tudás, tapasztalat, közösség, kommunikáció – ezekkel a jelzőkkel járható körbe igazán, hogy mik azok az értékek, melyeket a fiatal koreográfus, Gera Anita vizualizált a színpadon.

A Tánc fesztiválja első napja „A fiatal koreográfusok napja” címet viseli, ahol az Imre Zoltán Program díjazott produkcióinak, alkotóinak adnak teret. Ez a program kifejezetten azért jött létre a tánc szakma kezdeményezésére – a Nemzeti Táncszínház aktív jelenlétével -, hogy lehetőséget adjon pályakezdő fiatal koreográfusok kibontakozására. Ezek a fiatal művészek évek óta benne vannak a magyar kortárs tánc fősodrában, de koreográfusként még csak most kezdik bontogatni a szárnyaikat.

Ezen a napon a stúdió adott helyet Egyed Bea, szintén Imre Zoltán Programban részt vevő koreográfus The Dark Night of the Soul című előadásának. Keresztes Szent János A lélek sötét éjszakája című műve szolgál az előadás gondolatmagjaként, melyben az Istennel való misztikus egység megélése után hirtelen Isten jelenlétének teljes hiányát tapasztalja meg a lélek. Többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit kezd egy művész saját sötét éjszakájának megtapasztalása alatt önmagával, a művészetével.

A fesztivál első napján nyitották meg a Hangvilla épületében Gáspár Gábor fotóriporter A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig című kiállítását, valamint bemutatták a Vasas Művek EXIsT című előadását is, amely kendőzetlen őszinteséggel mutatja be, mit is jelent igazán nőnek lenni a jelen kor társadalmi nyomása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában