Kiállítás Veszprémben: Nyelvi, gazdasági és honvédelmi kötelékek

Vándorkiállítás nyílt a városházán a magyar–észt diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából.

Marton Attila

Fotó: Balogh Akos

A vándorkiállítás – amelyet a tallinni Magyar Kulturális Intézet készített – Siófokról érkezett Veszprémbe, és a tervek szerint Szolnokon lesz látható legközelebb. A tablók leírásokkal, fotókkal és korabeli dokumentumokkal mutatják be a két ország diplomáciai kapcsolatainak évtizedeit. A kapcsolatfelvétel 1921. február végén történt, majd a szovjet időszak után 1991-ben kezdett újra bilaterális viszonyt a két ország.

Kristi Karelsohn, Észtország budapesti nagykövete megnyitójában arról beszélt, a jeles évfordulót egész évben ünneplik. Hozzátette, a két állam közötti kapcsolatok sokszínűek, a finnugor nyelvrokonság pedig kiemelkedővé teszi az országok közötti kulturális viszonyt. Hegedűs Barbara alpolgármester hangsúlyozta, a mai európai kihívások között is fontos, hogy legyenek az országnak olyan partnerei, akikre számíthatunk. Hozzátette, Veszprém legrégebbi testvérvárosi kapcsolata éppen az észt Tartuval jött létre, ötven évvel ezelőtt. A két települést a jövő is összeköti: Veszprém 2023-ban, Tartu pedig 2024-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára felidézte, Tallinnban 1992-ben nyílt meg a magyar, Budapesten hat évvel később az észt kulturális intézet. Megjegyezte, Észtországban a finnugor népek napjait az 1920-as évek végétől ünneplik, és 2013 óta hazánkban is megünnepeljük ezt. A két országot a politikai és gazdasági kapcsolatok mellett honvédelmi kötelékek is összefűzik, ugyanis a Baltikum, így Észtország légterének védelmét is magyar vadászgépek látták el előbb 2015–16-ban, majd 2019-ben.

A megnyitón közreműködött Nagy Csaba lantművész. A kiállítás október 14-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában