Osztrák–magyar komolyzenei koncert az aulában

A Gárdonyi kamarazenekar és egy szintén fiatalokból álló osztrák szimfonikus együttes adott koncertet a Pannon Egyetem aulájában szombaton.

Marton Attila

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hangverseny egy többnapos projekt kiemelkedő eseménye volt, mondta el Bárány Zsuzsanna, a Gárdonyi együttes zenekarszervezője, a projekt vezetője. Hozzátette, az együttes a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-nél nyert el pályázati támogatást, amelynek részeként a Stájer Tartományi Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral kezdtek együttműködést. Az együttesek és városok közötti kapcsolódási pont, hogy a veszprémi származású Molnár Andrea csellóművész a grazi zeneakadémián a kivételes tehetségek osztályában tanít. A projekt alkotótáborral indult, ahol felkészítették a gyermekeket a koncertre, a fiatalok cselló- és hegedűkurzusokon vehettek részt, valamint csellóprofesszorok adtak hangversenyt.

A hangversenyt a szimfonikus zenekar fúvósainak fanfárja vezette fel, majd a koncert első részében a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar adott műsort Demel Eszter vezényletével. Műsorukban Csajkovszkij Diótörő című művéből adtak elő négy tételt, valamint Bartók Béla Gyermekeknek című ciklusából játszottak el két darabot.

Thomas Platzgummer és a grazi szimfonikus zenekar műsorán Ravel, Debussy és Sztravinszkij művei is szerepeltek
Fotók: Nagy Lajos

 

Az ausztriai együttes tagjai a felsőörsi Snétberger zenei központban laktak, és az egyetem aulájában próbáltak, míg a workshopokat a zeneiskolában tartották. Az együttest Thomas Platzgummer vezényelte, műsorukon Ravel, Debussy és Sztravinszkij művei is szerepeltek.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében arról beszélt, 2018 decembere óta készülnek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program méltó lebonyolítására és megünneplésére. A járvány megnehezítette a nemzetközi kapcsolatok kiépítését, és a felvezető programból is kevesebbet tarthattak meg, a szombati este azonban mindkét területen pótolja a lemaradást.

 

Bárány Zsuzsanna megjegyezte, a grazi intézmény elnyert egy négyéves Erasmus-­programot, amelybe a tervek szerint partnerként bekapcsolják a Gárdonyi zenekart, és az elképzelések között szerepel, hogy 2023-ban több együttes részvételével Veszprémben szervezzenek találkozót. Ami már biztosnak tekinthető, hogy az együttműködés folytatásaként jövő tavasszal a Gárdonyi kamarazenekart látják vendégül Grazban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában