Meghitt, tartalmas esték: Meséljünk a gyermeknek!

A sok érdeklődőt vonzó programot Tihanyiné Baki Zsuzsanna szentjakabfai könyvtáros állította össze a balatoncsicsói faluházban, a közelmúltban.

Kovács Erika

20211010 Balatoncsicsó interktív mese Tihanyiné Zsuzsa vezetésével Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Benedek Elek, a nagy mesemondó születésének évfordulójához kapcsolódva interaktív mesedélutánt szerveztek a gyerekeknek és a velük érkező szülőknek, ahol volt egyebek mellett meseolvasás, sok játék és izgalmas vetélkedő. Már a kezdésnél kitűnő hangulatot teremtett Gyarmati Rózsa balatoncsicsói könyvtáros, aki elolvasta A kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Kakas és a jércike, valamint A nyulacska harangocskája című meséket, melyeket aztán nagyon ügyesen eljátszottak a gyerekek. Tihanyiné Baki Zsuzsanna szentjakabfai könyvtáros pedig arra kérte őket, hogy fejezzék be a mesecímeket, melyeket az Icinke-picinke című mesekönyv alapján kérdezett.

A gyerekek közül a legügyesebb Nemes Alma Gréta, Dóró Elizabet Gréta, valamint Kobolák Alina Vilma volt. A szervezők azt mondták, természetesen a mese olvasása állt a „mesés” délután középpontjában, melyek fejlesztik egyebek mellett a szókincset, a személyiséget. Nem is szólva arról, hogy a népmesék meghatározóak a hagyományőrzésben, illetve elődeink életének, szokásainak megismerésében. A könyvtárosok szerint nagyon fontos, hogy jelen legyen az életünkben a népmese, mert tartalmas szórakozást is nyújt a gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Az lenne jó, ha a családok életében a mesélés gyakori lenne, mellyel esténként a gyermekkel együtt szeretetteljesen lehet lezárni a napot. Ne csak azért olvassunk nekik mesét, hogy fejlesszük őket, hanem azért is, hogy értékes időt tölthessünk együtt. A mesélésre fordított percek megalapozzák a szülő és a gyermek jó kapcsolatát, és az ilyen meghitt együttlétek megteremtik a bizalmas szülő és gyermek beszélgetések alapját, vélekedtek a könyvtárosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában