Német nemzetiségi kórusok zarándokoltak Pápára

A megyén túlra érő zarándoklatot és kórustalálkozót szervezett a megyei és a pápai német nemzetiségi önkormányzat az anyanyelvi imádság és népéneklés újraélesztésére.

Laskovics Márió

A Veszprém Megyei Német Önkormányzat és a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat (PNNÖ) 2018 után második alkalommal tartotta meg zarándoklatát és kórustalálkozóját szombaton. A rendezvény a csoportok közös felvonulásával kezdődött a Böröczky dombtól a Nagytemplomig, ahol Mail József címzetes apát-főesperes-plébános német nyelvű szentmisét mutatott be őszi betakarítási terményáldással.

A megyéből, illetve annak határain túlról is érkező német nemzetiségi kórusokat Pillerné Fódi Ilona, a PNNÖ elnöke, majd Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, a határokon kívül rekedt, jogfosztott magyarok sorsát összehasonlítva az elődeik hagyományát, kultúráját hazánkban is őrizni igyekvő németekkel. – Kívánom, hogy legyen erejük megőrizni hagyományápolásuk méltóságát. Adják át a következő generációknak azt, amit magukkal hoztak őseiktől, mert így az itt élő népcsoportok együtt lesznek gazdagabbak – tette hozzá a városvezető.

Heilig Ferenc, a megyei német önkormányzat elnöke beszédében úgy fogalmazott, amikor kétszáz torokból felcsendül az ének a templomban, az nemcsak a teret, de az emberek szívét-lelkét is betölti. A fúvószenei kíséret pedig az őseik szokását eleveníti fel. A Sarlós Boldogasszony-napi terményszentelés szép tradícióját szintén újraélesztenék, ezért hoztak el gabona- és terménykosarakat. – A zarándoklat célja, hogy erősítse hitünket, identitásunkat, segítse a német nyelvű imádkozást, a nyelvhasználatot és a régi német egyházi népénekek megőrzését – jegyezte meg a megyei elnök.

A fellépő kórusok három csoportra osztva népi és egyházi énekeket adtak elő. A koncertet követően a résztvevőket a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola kulturális műsora és közös vacsora várta a Petőfi gimnázium aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában