Tehetséges növendékek koncertjével ünnepelték a zene világnapját Tapolcán

Az ünnephez méltó hangversenyt adott a Járdányi Pál Zeneiskola október elsején. Ez a nap ugyanis immár 1975 óta a zene világnapja, amelyet az idén ötven éve működő tapolcai intézmény hagyományosan minden ősszel koncerttel ünnepel meg.

Szijártó János

Nyári Annabella, Plugger Nóra és Király Lajos Járdányi Pál Szonatinájának három tételét adta elő

Fotó: Szijártó János/Napló

A Tamási Áron Művelődési Központban Péni Béla igazgató köszöntötte a közönséget, valamint a növendékeket és tanáraikat. – ,,Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának” – idézett Yehudi Menuhin egykor elhangzott beszédéből. – A zene szebbé teszi az életünket, s célja nem az, hogy ítéletet mondjuk, hiszen ez lelki táplálék, ami semmi mással nem pótolható. A teljes lelki élet sem lehetséges enélkül – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy hazánkban nagyon csekély összegért tanulhat bárki zenét, amit érdemes lehetőség szerint minél több gyereknek, felnőttnek kipróbálni.

Nyári Annabella, Plugger Nóra és Király Lajos Járdányi Pál Szonatinájának három tételét adta elő
Fotó: Szijártó János/Napló

A köszöntő után a hallgatóság átélhette a már említett közös nyelv szépségeit, a tehetséges növendékek és tanáraik által összeállított hangversenynek köszönhetően.

Ambrus Lelle csellón játszott
Fotó: Szijártó János/Napló

Élményszámba ment Décsey Borbála és Décsey Csaba gitárduója, Körmendi Tamás furulyajátéka (kísérte Egyedné Somogyi Hajnalka zongorán), Király Emőke hegedűjátéka (kísérte Király Emőke Mária zongorán), Almási Ádám kürtjátéka (kísérte Egyedné Somogyi Hajnalka zongorán), majd Nagy Júlia zongorán (közreműködött Takácsné Németh Magdolna zongorán), Varga László tenor­kürtön (kísérte Egyedné Somogyi Hajnalka zongorán), Ambrus Lelle csellón (kísérte Takácsné Németh Magdolna zongorán), Janzsó Levente oboán (kísérte Egyedné Somogyi Hajnalka zongorán), Király Alex fuvolán (kísérte Király Emőke Mária zongorán) csillogtatta meg tudását, tehetségét. Magi Bernadett éneke szintén nagy tapsot kapott (kísérte Takácsné Németh Magdolna zongorán), majd Járdányi Pál Szonatinájának három tételét Nyári Annabella, Király Lajos és Plugger Nóra fuvolázta el, őket Király Emőke Mária kísérte zongorán. A folytatásban előbb Bartók-mű csendült fel Lents Dorottya zongorajátékában, majd George Enescu Adagiója Király Lajos (fuvola) és Király Emőke Mária (zongora) előadásában. A hangverseny zárásaként Horváth Márton Levente O salutaris hostia című szerzeményét hallhatta a közönség Király Lajos, Király Emőke, Király Alex, Király Emőke Mária, Király Erik, Pflugger Nóra és Nyári Annabella remek előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában