Az Idő külön szerepet kap a színpadon

2022.01.10. 17:00

Fizikus életéről szóló darabbal készül ősbemutatóra a Petőfi Színház

A világ egyik legokosabb emberének, gondolkodójának tartott Stephen Hawkingról szóló, A mindenség elmélete című darabot Kálloy Molnár Péter rendezésében, ősbemutatóként állítja színpadra a Veszprémi Petőfi Színház.

Rimányi Zita

Forrás: Petőfi Színház

Stephen Hawking angol elméleti fizikus nem csupán kiemelkedő szakmai sikerei miatt ismert. Ismeretterjesztő munkássága okán a tudomány popsztárjának nevezhető a tudós, aki elsősorban a világegyetem természetét kutatta. A napokban lett volna nyolcvan esztendős. Születésnapja előtt nem sokkal kezdődtek el a Veszprémi Petőfi Színházban A mindenség elmélete című darab olvasópróbái. Ez lesz a mostani évadban a társulat negyedik nagyszínházi bemutatója. A premiert a tervek szerint február 11-én tartják meg. 

Kálloy Molnár Péter rendező
Forrás: Petőfi Színház

A Lőkös Ildikó dramaturg által írt és Kálloy Molnár Péter rendezésében színpadra kerülő műről Oberfrank Pál színházigazgató a következőket mondta: „Megint egy számunkra különleges pillanatban vagyunk, hiszen – Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes ötlete nyomán – egy olyan új darab született meg, amely egyedülálló, és nemcsak az azonos című film alapján, hanem a tudós és a felesége által megírt könyvekre, az interneten található információkra alapozva állt össze. Nagyszerű, hogy a társulatban minden szerepet ki lehetett osztani. Külön öröm, hogy a magyar művészeti élet meghatározó szereplője vállalta a rendezést, hiszen amibe ő belefog, az rendre eredeti és időtálló. Székely László immár az 586. tervezésével járul hozzá a darab sikerességéhez.”

Forrás: Petőfi Színház

A mindenség elmélete című, 2014-ben bemutatott brit életrajzi drámát sokan látták, a főszerepet játszó Eddie Redmayne ezért az alakításáért kapott Oscar-díjat. A filmet Kálloy Molnár Péter szándékosan nem néztem meg, mert az érdekli, hogyan lehet belőle színházi előadást csinálni. "Elég sok drámát rendeztem már, azok sorába fog ez is illeszkedni, amellett, hogy a darab adta humorlehetőségeket kihasználjuk. Híve vagyok a játéknak, a közös munkának, így számítok az interaktivitásokra, az ötletekre. Ez nem egy Shakespeare-mű, színdarab, itt nagy hangsúlyt kapnak a színpadi szituációk, konfliktusok, a darab érthetővé tétele, hogy minden néző megtalálja benne a maga számára a szépséget, az értéket, amivel azonosulni tud. Érdekessége a darabnak, hogy minden szereplőt a Stephenhöz való kapcsolata határoz meg, a feleségtől kezdődően a barátokon keresztül a tudóstársakig. Mellettük egy új és nagyon különleges figura, az Idő is megjelenik, akivel valós konfliktusban lesz, akivel viaskodik a tudós. Szürreális plusz rész a realitáson belül vagy épp afelett” – szólt a produkcióban közreműködőkhöz. 

Lőkös Ildikó dramaturg jó kezdeményezésnek tartja, hogy olyan példaképet visznek a nézők elé, amiből merítkezni tudnak. Hawking azt mutatta meg, hogy sosem szabad terveinket feladni, mert minden helyzetből, a legnagyobb bajból is van kiút. A fizikus egészségi állapota ellenére kiválóan teljesített tudósként, családapaként, férjként. Székely László díszlettervező úgy véli, a feladat rettentő izgalmas szcenikai szempontból is. Korszakunk egyik legragyogóbb elméje, akit hosszan tartó betegsége alatt sem hagyott cserben világos gondolkodása, a mindenség iránti olthatatlan kíváncsiság, példát ad arra, milyen az emberi zsenialitás, a szerelem, a küzdelem, a győzelem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában