Színház

2022.01.31. 17:00

Mit tennénk, ha két évünk lenne hátra?

A Stephen Hawking zsenialitásáról szóló A mindenség elmélete című darabot a Veszprémi Petőfi Színház február 11-én mutatja be az évad negyedik nagyszínpadi előadásaként, Kálloy Molnár Péter rendezésében Pásztor Márk és Horváth Csenge főszereplésével.

Rimányi Zita

Kálloy Molnár Péter

Forrás: Petőfi-színház

"Stephen Hawking bebizonyította, hogy egy jóval nagyobb gond, mint amivel átlagban küzdenek az emberek, sem szegheti se kedvét, se életkedvét, se tehetségét. Szeretném megmutatni, hogy mindig van folytatás és mindig van értelme folytatni. Nem szeretnék egy tragédiahalmazt, mint ahogy Stephen Hawking élete sem volt az" – fogalmazott a rendező. Mindig feladatának érezte, hogy a hátrányos helyzetű emberekről szóljon. "Ha csak egy embert győzünk meg egy alkalommal, hogy jobban oda kell figyelni ezekre a dolgokra, akkor már megérte. Ezek a kérdések mindig is foglalkoztattak, így amikor Oberfrank Pál színházigazgató megkeresett A mindenség elmélete előadással kapcsolatban, akkor nyitott kapuk vártak rá" – szögezte le.

 

Meg szeretné mutatni a fizikus története révén azt, ahogy kitartott a tudomány és a közösség szolgálata mellett. Számára ez az egyik legfontosabb üzenete a darabnak. Hawking a kortársunk volt, a példája, a munkássága, a küzdelme érdemes arra, hogy elgondolkodjunk rajta. Farkas Izsák szerzi az előadáshoz a zenét, aki végzettsége szerint komolyzenész, hegedűművész. Elektromos hegedűvel és a looper, a digitális felvevő sokszínű felhasználási módjával egészen forradalmi és európai szintű, egyediségű zenéket hoz létre. S sok kedves és szép, akár nevettető rész van a darabban. A tudomány világából is ízelítőt ad. 

 

Az elméleti fizikust Pásztor Márk játssza. Igazán megragadt benne a szövegkönyv azon mondata, mely szerint a főszereplőnek csupán két éve van hátra, megtudja ezt, ezért úgy véli, mindenképpen dolgoznia kell, haladni előre a tudományban. A színész szerint e hozzáálláshoz képest elképesztő, mennyi időt pocsékolunk el. Akkor kezdjük komolyan venni a dolgokat, amikor baj van, amikor megérezzük, hogy semmi sem végtelen és örök. Szerinte az az érzés mindenkinek a sajátja tud lenni, hogy mennyi felesleges dologgal töltjük a napjainkat. 

 

Pásztor Márk 

Forrás: Petőfi-színház

 

Horváth Csenge alakítja Stephen Hawking első feleségét. 

Horváth Csenge

Forrás: Petőfi-színház

"Csodálatos, hogy ketten hogyan jutnak túl minden problémán. Ebben a nőben fantasztikus, hogy a kapcsolatukat minden más elé helyezi. A saját karrierjét hajlandó feláldozni azért, hogy támogassa férjét.

 Amit elértek, ketten együtt érték el. Ez a minden próbát kiálló, erős szövetség két ember között engem nagyon megérint" – fogalmazott szerepéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában