Jutasi KözTér

2022.02.03. 14:00

Új találkozási pont nyílt Veszprémben

Programokkal várja a lakótelepen élőket a csütörtökön megnyílt Jutasi KözTér.

Marton Attila

Huszti László, Ovádi Péter, Markovits Alíz és Porga Gyula a köztér megnyitóján Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Március 15. utcában megnyílt közösségi helyszín bővíti a Jutasi lakótelepen elérhető kulturális szolgáltatások kínálatát. Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) a megnyitón hangsúlyozta, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 cím hozzájárulhat ahhoz, hogy a kulturális évad végére a veszprémiek még jobban érezzék magukat a városukban. Ebben fontos szerepe van a köztérnek, amely tovább erősíti a lakótelepen élők összetartó közösségét. Hozzátette, az EKF kormányzati támogatással valósul meg.

 

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a közterek létrehozásával az a céljuk, hogy olyan közösségi helyszínek jöjjenek létre a város több pontján, ahol a helyi lakosok saját kezdeményezéseket, programokat valósíthatnak meg. Emlékeztetett, tavaly ősszel nyitották meg a Pannon KözTeret az egyetem egyik épületében, és a jövőben további közösségi helyszínek jönnek létre. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, az EKF-cím sikerének fokmérője, hogy a veszprémiek hogyan élik meg a programot, és a helyiek mennyire érzik sajátjuknak az évadot. Leszögezte, a közösségek építésében fontos szerepet töltenek be a kulturális és szociális intézmények, a civil szervezetek és a kisközösségek, utóbbiaknak ad találkozási lehetőséget a köztér. Reményét fejezte ki, hogy a lakótelepi közösség szellemi központjává válhat az új közösségi helyszín.

 

Huszti László, az EKF 2023 projektmenedzsere elmondta, a Jutasi KözTérben a szervezetek az EKF támogatásával valósítják meg programjaikat. Partnereik baba-mama klubot, LEGO-foglalkozásokat, kreatív kézműves programokat is tartanak, míg a Kabóca Bábszínház és a Magyar Zsonglőr Egyesület közreműködésével közösségi cirkuszklub indul. Áprilisban külföldi önkéntesek érkeznek, az ő bevonásukkal nyelvi társasjátékklub indul, nyelvtanulási- és gyakorlási lehetőséget biztosítva az érdeklődőknek. A KözTér programjairól az EKF-pontok honlapján és a helyszín közösségi oldalán lehet értesülni. A közösségi tér a meghirdetett programok és foglalkozások idején tart nyitva, a rendezvények ingyenesek és bárki számára nyitottak. Huszti László kérdésünkre elmondta, a helyiség bérleti díjai, kialakítása és berendezése ötmillió forintba került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában