Tető alatt a gazdaság

2022.03.30. 06:50

Félmilliárd forintos beruházás Balácán

Újra látogatható a római kori villagazdaság, ahol befejeződött a tetőzet teljes cseréje.

Marton Attila

. A képen középen L. Simon László, Kovács Olivér Loránd és Latorcai Csaba az ünnepélyes átadáson

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A Villa Romana Baláca épületén végrehajtott beruházásra a Magyar Nemzeti Múzeum nyert el félmilliárd forintot a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. pályázatán. A védőtető felújítása, valamint az állagvédelmi, kárelhárítási és közmű-korszerűsítési munkálatok elvégzése után újra látogatható a villagazdaság. 

 


Latorcai Csaba, az ­Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára hangsúlyozta, ünnepnap az átadásé, mert megmentették a jelen- és utókornak Közép-­Európa legnagyobb római kori villagazdaságát. Hozzátette, a magyar kormány a viharkárok helyreállítására és a közművek korszerűsítésére 120 millió forint támogatást nyújtott, majd a teljes körű felújítást félmilliárd forinttal támogatták az EKF-program keretében. 

 


Az államtitkár elmondta, a 2010 óta eltelt időszak a magyar kultúra kibontakozásában az elmúlt száz év legsikeresebb periódusa volt: korábban nem látott mértékben nőtt a kultúrára, kulturális értékek védelmére fordított támogatás összege. Megjegyezte, a bruttó nemzeti össztermék arányában Magyarország támogatja a legnagyobb mértékben a kulturális ágazatot az Európai Unióban. Kulturális beruházásokra 530 milliárd forintot fordított a kormány az elmúlt években. 

 


Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) kiemelte, a beruházásnak köszönhetően három év után újra látogathatóvá vált a villagazdaság, amely a térség egyik kiemelt turisztikai attrakciója. Felidézte, hogy az EKF-program térségi koncepciója és pályázati forrása tette lehetővé a felújítást. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszönetet mondott a beruházásért Ovádi Péternek, Porga Gyulának, Veszprém polgármesterének, Navracsics Tibor kormánybiztosnak, Sövényházi Balázsnak, Nemesvámos polgármesterének, a Nemzeti Múzeum munkatársainak, valamint a tervezőknek és a kivitelezőknek. Hozzátette, komoly elképzeléseik vannak a villagazdaság további fejlesztésére – például nyári színpad létrehozása szerepel a tervekben –, visszaépítésére, valamint a Laczkó Dezső Múzeum által őrzött korabeli értékek közül is minél többet szeretnének bemutatni a nagyközönségnek Balácán. 

 


Kovács Loránd Olivér, a Villa Romana Baláca kiállítóhely vezetője elmondta, a fejlesztés leglátványosabb eleme a tetőszerkezet átadásával befejeződött, a következő hetekben-hónapokban új programokat és látnivalókat kínálnak az érdeklődőknek. Méltatta Rhé Gyula és Palágyi Sylvia régész-ásatásvezetőt, nélkülük nem jöhetett volna létre a villagazdaság – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában