Nemesvámos a világ közepe

2022.04.07. 11:00

A Cserháti Könyvszalon vendége volt az értékeire büszke község

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a Kölcsey könyvesbolt munkatársai közös elhatározása nyomán még 2019 őszén indították útjára a Cserháti Könyvszalont azzal a céllal, hogy a megyénkben működő helytörténeti műhelyeket, azok kiadványait egy tágabb körben is ismertesse, tehát közös értékeink az addigi lokálison jóval túlmutató figyelmet kaphassanak. A március végén tartott könyvszalon vendége Nemesvámos volt.

Őrsi Ágnes

A foglalkoztatófüzet a település értékeit mutatja be a gyerekeknek

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A településről ketten jöttek: a harminc éve ott élő Praznovszky Mihály irodalomtörténész, és Bárdos Zoltán, a nemesvámosi értéktárbizottság vezetője. Öt kiadványt hoztak: településtörténetet, krónikát, híres helyieket bemutató kötetet, fiataloknak szánt foglalkoztatófüzetet, és a rendszeresen megjelenő újságból is, hozzátéve, hogy a termés ötévi ugyan, de mint másutt, a pandémiás időszakban náluk sem születhetett új mű. A vendégek beszélgetőtársa Herth Viktória művészettörténész volt, aki ez alkalommal hangsúlyozottan dózsavárosi lokálpatriótaként volt méltó társa az ezúttal is sziporkázó Praznovszky Mihálynak. 
Kiderült, hogy a hajdanán a királynék falujának hívott Nemesvámoson ma is nagyon jó lakni, élni, mert „Vámos szerencsés, gazdag és okos falu”. Hogy miért szerencsés? Mert – ahogy a régi rómaiak is tudták – remek a hely a letelepedésre, otthonteremtésre, és mert az ott élők tudatos jövőtervezést tapasztalnak, amiben maguk is szívesen vesznek részt. A település jeles személyiségei közül gondoljunk csak Gubicza Ferenc volt tsz- elnökre, aki a tizenöt tagtelepülés mindegyikének megíratta a történetét, vagy Illésfalvi Tóni bácsira, a kiváló pedagógusra, a falu krónikására, akinek egyik naplóját szintén megjelentették fakszimile kiadásban az utódok – láttuk az összejövetelen. Folyamatosak a vámosiak gazdasági, szellemi épülését szolgáló törekvések, Nemesvámos ma komfortosabb, mint némelyik város. Az értékőrzés 2013-ban kezdődött a településen, a kezdeményezésből fejlődött tovább az értéktármozgalom. Az értékőrzésnek az is része, hogy a kiadványokat ingyenesen kapják meg a vámosiak, meg hogy az osztályfőnöki órák kötelező része a településismeret, ehhez készült a rendkívül gazdag tudásanyagot tartalmazó, vastag, nagy alakú – és szintén ingyenes – foglalkoztatófüzet, amit minden diák megkap. Így lesznek a tudatos település, Nemesvámos legifjabb polgárai is tudatosak. Lehet azon csodálkozni, ha röviden így mondják: Nemesvámos a világ közepe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában