Művészet

2022.05.07. 17:00

Megnyílt a Balaton Szalon

Balaton Szalon címmel a Balaton körül élő és alkotó hivatásos képzőművészek munkáiból nyílt tárlat a vörösberényi Kerényi Imre Kult-Magtárban.

Balla Emőke

A kiállítás megrendezése nem előzmény nélküli. Balaton Tárlat néven országos beadású biennálékat szerveztek már a rendszerváltás után is Balatonalmádiban, majd 2017-től három éven keresztül Balaton Szalon néven Siófokon volt lehetősége a balatoni képző- és iparművészeknek, népművészeknek közös bemutatkozásra. Ez a hagyomány folytatódik most az impozáns helyszínen. Június 3-ig hetvenöt, Balaton körül élő és alkotó festőművész, grafikus, szobrász-, iparművész és fotóművész 140 alkotását láthatja a közönség. A nagyszabású vállalkozásban a Balatoni Szövetség partnere a Veszprémi Petőfi Színház és Balatonalmádi városa, a tárlat a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásával valósul meg.

A pénteki megnyitó vendégeit Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója köszöntötte. Kontrát Károly országgyűlési képviselő elsőként köszönetet mondott mindazoknak, akik a választáson támogatták őt, majd szólt arról, hogy a kolostorral, a Szent Ignác templommal és a Magtárral nemzeti érték jött létre. Köszönetet mondott a tárlat kurátorának, Veszeli Lajos festőművésznek, aki évtizedek óta igyekszik összetartani a balatoni művészeket, valamint a kiállítóknak, akik esztétikai élménnyel ajándékozzák meg a látogatókat. Kajári Gyula balatonalmádi önkormányzati képviselő is hangsúlyozta Veszeli Lajos szerepét, aki erővel, szenvedéllyel, áldozattal szervezi a közösséget. Elmondta, hogy a Petőfi Színház szerepvállalásával a színház, zene, tánc is beköltözött a helyszínre, a művészetek állandóan jelen vannak a Magtárban. Kiemelte még az alázatot és a büszkeséget; alázat a művészet, a szellem alkotó szabadsága előtt és büszkeség a kiváló alkotók, művek iránt.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke úgy fogalmazott: jó balatoninak lenni, itt élni, hiszen a Balaton csodálatos természeti képződmény, nagyon sok értéke van, amit mindenkinek meg kell mutatni. Nemcsak a tó, de művészeti élete is híres Európa-szerte, büszkék vagyunk az itt élő alkotókra. A tárlatot Novotny Tihamér nyitotta meg, aki minden alkotóról külön-külön szólt egy-egy mondatot. A tó csodálatos természeti tünemény, nagyon sok művészt magával ragad, vélte. A kiállításon látható műtárgyak két téma köré csoportosulnak; vannak, akik a Balatont mint tájképet, a tavat, a természetet, épített környezetet ragadják meg, mások alkotásai viszont átvitt értelemben kapcsolódnak a Balaton témához.

A megnyitón köszöntötték az idén nyolcvan éves Somogyi Győző grafikus és festőművészt. Nagy Zsuzsa hegedűművész játéka színesítette a programot, a program végén a hegedű kíséretével a közönség együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában