Átlagos nehézségű feladatok

2022.05.05. 07:30

Rákosi Horthyval együtt a középszintű érettségin

Oktatói szemmel nézve átlagos nehézségű volt az idei középszintű írásbeli történelemérettségi – mondta Huszár Endre, a pápai Petőfi Sándor Gimnázium történelemtanára.

Polgár Bettina

Érettségiző diákok a pápai gimnáziumban. Átlagos nehézségű feladatok, jól használható források

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Huszár Endre lapunk érdeklődésére kifejtette, sok olyan témakör szerepelt az idei érettségin, ami régen volt utoljára, ezért egy kicsit számítani lehetett rá. 
– Középszinten két részből állt a feladatlap, és a diákok végig használhattak atlaszt. A rövid választ igénylő feladatok érintették a zsidó vallást, Hunyadi Mátyást, a reformációt, a várháborúk korát. Emellett idén is szerepelt a bolsevik ideológia, a Rákosi- és a Horthy-korszak, a hidegháború, a magyarországi romák helyzete – emelte ki.
Huszár Endre, a pápai Petőfi Sándor Gimnázium történelemtanára hozzátette, középszinten a négy esszé közül kettőt kellett választaniuk a diákoknak: az athéni demokráciát és a Kádár-korszak gazdaságpolitikáját, vagy a második ipari forradalmat és a tartárjárást. 
– Utóbbihoz nagy segítséget jelentett az atlasz, a tatárjárással kapcsolatban mindent le lehetett olvasni a térképről – jegyezte meg Huszár Endre. 
Az emelt szintű érettségi kapcsán elmondta, a rövid választ igénylő feladatoknál nem lehetett atlaszt használni. Itt szerepelt a görög filozófia, a reneszánsz kultúra, az Aranybulla, a Rákóczi-szabadságharc, a második ipari forradalom, Széchenyi, az első világháborút lezáró békerendszer, illetve a háztartások pénzügyei. 
– A második feladatlap hat esszét tartalmazott, ezek közül kellett a diákoknak hármat választani a megadott szempontok szerint: szerepelt Amerika gyarmatosítása, a zsidóellenesség, Mária Terézia és II. József felvilágosult abszolutizmusa, a Rákosi-korszak gazdaságpolitikája, a korszakokon átívelő törökellenes küzdelmek, illetve Németország első és második világháborús kezdeti céljai, viszonyai – fűzte hozzá a pápai történelemtanár. 

Huszár Endre, a pápai Petőfi gimnázium történelemtanára
Forrás: Polgár Bettina/Napló

A Petőfi Sándor Gimná­ziumban a két tannyelvű tagozatosok angol nyelven is tehettek történelemérettségit. 
– A diákokat segítették az esszéírásnál a magyar nyelvű források, illetve még az egyszerű választ igénylő feladatoknál is volt szószedet. Az esszék között a felvilágosodás, Jugoszlávia felbomlása, Kossuth Lajos reformprogramja, illetve a Kádár-rendszer szerepelt – mondta Huszár Endre. 
A történelemtanár rámutatott, idén lesz szóbeli érettségi is, amivel még lehet javítani az eredményeken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában