Személyes és őszinte líra

2022.05.09. 14:00

Terék Anna költő volt az Olvasólámpa irodalmi felolvasóest-sorozat vendége

A Sziveri János- és Füst Milán-díjas szerző a vajdasági Topolyán született, az ELTE-n szerzett pszichológusdiplomát, jelenleg iskolapszichológusként dolgozik.

Marton Attila

Terék Anna és Fenyvesi Ottó a felolvasóesten

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Első kötete 2007-ben jelent meg, azóta három további verseskötet és egy drámakötet fűződik Terék Anna nevéhez, mutatta be a szerzőt Fenyvesi Ottó költő, szerkesztő, a Művészetek Háza rendezvényének moderátora. Elhangzott, a szerző második, 2011-ben megjelent Duna utca című kötetével vált ismertté és népszerűvé az olvasók körében. A kötetet a kritika is jól fogadta, és a versek rendszeresen szerepelnek szavalóversenyeken, mondta Fenyvesi Ottó. A harmadik kötete a Halott nők, amelyben öt tragikus női sors bontakozik ki, míg legutolsó könyve Háttal a napnak címmel jelent meg két évvel ezelőtt.

Terék Anna második, harmadik és negyedik verseskötetéből olvasott fel a programon
Forrás: Pesthy Márton/Napló

A pszichológia és irodalom kapcsolatáról a szerző elmondta, a munkája a „valóságban tartja”, ugyanakkor azok a sorsok és történetek, amelyeket iskolapszichológusként hall, soha nem kerülnek át a verseibe. Hozzátette, a munkája viszont olyan empátiát és feszültséget ad számára, amely a versek megírásában segítséget ad. Irodalmi élményeiről, gyökereiről elmondta, könyvek között nőtt fel és sokat olvasott: elsősorban azokat a köteteket kedveli, amelyek őszinték. Terék Anna második, harmadik és negyedik verseskötetéből olvasott fel a programon. Köteteit állandó alkotótársa, Antal László grafikus illusztrációi díszítik. 

Az Olvasólámpa következő rendezvénye júniusban lesz az ünnepi könyvhét alatt: június 17-én, pénteken Bereményi Géza író lesz a vendég a Papírkutyában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában