Más szemmel nézhetnek a világra

2022.05.20. 10:00

Veszprémben is elérhető a Mathias Corvinus Collegium által indított tehetséggondozó program

Minden második szombatot a tanulmányokra szánni – Veszprémben –, és nem hiányozni! Kaland, közösség kihívás! Erre számíthatnak azok az általános iskolába járó gyerekek, akik a sikeres felvételit követően tanulói lehetnek a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjának. A szombatok egyike sajtónyilvános lett, így olvasóinknak is elmesélhetjük, mit láttunk.

Őrsi Ágnes

Kémiai kísérletek közben

Forrás: MCC Veszprém

Több mint 25 éve foglalkozik egyetemista és középiskolás diákok ingyenes tehetséggondozásával a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Az oktatási kínálat 2015-ben bővült, felső tagozatos általános iskolásoknak is elindult a képzés, a neve Fiatal Tehetség Program (FIT), amely 2022 őszétől már 25 városban összesen 1500 diáknak biztosít rendhagyó, élménypedagógiai foglalkozásokat. 

A veszprémi képzési központ a Mikszáth Kálmán utcában található, itt beszélgettünk Csinády Ritával, a képviselet vezetőjével, valamint diákokkal az ötödikes és hatodikos évfolyamból. Számukra ezen a napon többek között a vegyésztudományokba való bepillantás és igazi sertésszív boncolása volt a téma, ami még a szünetben is felfokozott izgalommal, fehér köpenyes rohangálással járt. 

Csinády Rita elmondta, hogy a programba a jelenlegi negyedikesek június végéig jelentkezhetnek. Szeptemberben egy pszichológus csapat tartja a kiválasztást. Nem túlzás ezt mondani az összeálló évfolyam 25 tagjára, az sem kevés, amit vállalnak, ám cserébe a hozzájuk hasonlóan kiváló diákokkal érdekes témákat tanulmányozhatnak. A foglalkozás kinézete sem iskolai, egy-egy asztalnál körbeülve, akár baráti társaságként haladhatnak a napi anyaggal kéthetente szombaton, 9 órától délután négyig. Az órák sem 45 percesek, addig tartanak, amennyit egy szuszra el tudnak viselni a gyerekek. Jellemzően Veszprémből és a környező településekről érkeznek, de volt már pannonhalmi és badacsonytomaji diákja is az itteni FIT programnak. Mint kiderült, beszédcentrikus angol nyelvtanfolyamokat is szerveznek hasonló alapon, ott az évfolyamlétszám legfeljebb nyolc fő. 

A képzés az iskolai órákon nem oktatott, ugyanakkor rendkívül fontos, a mindennapi életünkhöz sok szállal kötődő területekre fókuszál, mint például az egészségügyi és pénzügyi tudatosság, a média világa, a robotika, a felelős internethasználat vagy a természettudományos kísérletek. 

Felmenő rendszerű a képzés, a diákok fejlődését a felső tagozat végéig kíséri, majd bekapcsolódhatnak a Középiskolás Programba. Mindezt otthonos környezetben, fiatalos szemléletű oktatók, a képzést támogató pszichológusok segítségével, folyamatos visszajelzést adva a résztvevők mellett a szülők és pedagógusok részére is. 

Cserháti Lili veszprémi, a Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola hatodikosa. Azt meséli, hogy egy MCC-szórólapot láttak Csillával, a barátnőjével. El is döntötték, hogy jelentkeznek, mert ez érdekli őket. Hogy konkrétan milyen témák? 

– Például a boncolás, a filmkészítési lehetőség vagy a drónok világa: mindegyik nagyon izgalmas. Szeretek ide járni, mert nagyon jó a közösség, nincs tankönyv és dolgozat, viszont sokkal több a játékos feladat. 

Családjának egy kutyája és egy afrikai fehérhasú törpesünje van, Lili szereti őket, ezért tervezi, hogy állatorvos lesz, és miniszterelnök – teszi hozzá komolyan. 

Kovács-Eged Balázs a Padányi Katolikus Iskola gimnáziumi osztályába jár, tehát ő is hatodikos. Majd focizni szeretne, de leszögezi, fontos, hogy tanult ember legyen belőle, szeretne diplomát szerezni. Kérdésemre, hogy nem érzi-e tehernek minden második szombatot az MCC-bázison tölteni, így válaszol: 

– Egyáltalán nem teher, inkább érdekes, utána sokat tudok mesélni a családnak. Hallottunk például a pénzügyi tudatosságról, a különböző hitelekről, hogy mindig kell féléves tartaléknak lenni, hiszen bármikor megszűnhet a munkahely, és addig is meg kell tudni élni, amíg új munkahelyet találunk. Ez a pénzügyi tudatosság, az egészségügyi tudatosság vagy egy-egy biológiai kísérlet mindenkinek érdekes lehet. Nagyon tetszett a pszichológia is, az egész világról mások lettek a nézeteim, kinyílt a szemem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában