Különleges élmény

2022.06.13. 07:00

Geometria és organikus formavilág a Rév-Art Galéria idei nyári első kiállításán

Kalácska Zsanett tervezőművész textil és bőr munkáiból nyílt kiállítás a Rév-Art Galériában szombaton este.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tárlatra érkezőket a házigazda, Szigetvári György köszöntötte különleges élményt ígérve mindenkinek.  

Maga az alkotó nyitotta meg saját kiállítását, néhány szóval bemutatkozva. Amint kiderült, a helyi és tapolcai kötődésű művész ugyan sok csoportos kiállításon bemutatkozott már, de ez az első önálló tárlata.

– Fémművesből lettem textilművész, mivel évek óta, sőt, gyermekkoromtól foglalkoztatott a természet formavilága. Amellett a geometria ugyancsak nagy szerelem, jó voltam matematikából, és nagyon érdekelt a körzővel, vonalzóval való szerkesztés. Ami él és mozog körülöttünk, az organikus formavilág, mind-mind geometriai formákból áll. Ezekkel kezdtem hát foglalkozni, az egyetemen találtam rá a struktúra dizájn területére, amelyben összeért a két dolog. Ehhez legalkalmasabb anyagnak a textil bizonyult. Több, mint tíz éve dolgozom vele, öt éve komolyabban – mondta Zsanett és felhívta a figyelmet egy olyan textil struktúrára, amelyet látványtechnikus párjával készített. A hatalmas, misztikus, mesebeli kertre emlékeztető, filc négyzetekből összeállított alkotás a video és fény technikának köszönhetően folyamatosan változtatja a színét és időnként az az érzése a szemlélőnek, hogy hullámzik a növény-tenger, nőnek a levelek. A titok a projektorral megvilágított felületről készített fotóban rejlik, amelyet folyamatosan vissza vetítenek az alkotásra, közben manipulálva azt különféle színekkel, effektekkel.

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kiállításon Zsanett bemutatja bőrből készített ékszereit, áttört mintás, különleges bőr táskáit is. Minden alkotása arról árulkodik, hogy érdeklik a természet ritmusai, mintázatai, ismétlődései. Vallja, hogy a legalapvetőbb formákból minden megoldható. Csak körző kell hozzá és vonalzó, mégis organikus lesz az eredmény. Ugyanabból a négyzetből nagyon sok féle struktúrát képes kialakítani, vallatja a háromszöget, hatszöget, négyzeteket, köríveket. Folyton átbújnak egymáson az elemek a gomb és gomblyuk elvét követve. Terülnek síkban és térben, különböző módokon. Zsanett bizonyítja, hogy végtelen a tárház, emiatt még mindig rengeteg ötlete vár megvalósításra. A kiállítás július harmadikáig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában