Tiszta lappal indultak

2022.06.03. 11:00

Károlyi Zsigmond és a monokróm festőosztály kiállítása nyílt két kiállítóhelyen

Tabula rasa - Károlyi Zsigmond és a monokróm festőosztály történetét mutatja be a Művészetek Háza Veszprém új időszaki kiállítása. A Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben és a Csikász Galériában nyolc egykori tanár és tanítvány munkái láthatók augusztus végéig.

Napló-információ

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A '90-es évek rendszerváltása a Magyar Képzőművészeti Főiskola szellemiségében is fontos fordulópontot jelentett. A művészeti oktatásban bekövetkezett változások hatására újító művésztanárok (Beke László, Maurer Dóra, Jovánovics György, Károlyi Zsigmond, Klimó Károly, Peternák Miklós, Sugár János) kerültek az intézménybe. A művészetpedagógiát fontosnak tartó Károlyi Zsigmond felismerte a magyar művészeti felsőoktatás korszerűtlenségét, ezért a főiskolán még érvényben lévő 19. században kialakult oktatási elvekkel ellentétben, Ad Reinhard gondolatát idézve, a monokróm / radikális festészetet tekintette az új, akadémiai gondolkodás alapjának. Pedagógiai munkáját összekapcsolva - a saját magát és régi tanítványát, Ősz Gábort foglalkoztató művészeti kérdésekből kiindulva - monokróm festészeti kurzust indított 1990-ben. 

Kihasználta, hogy a rendszerváltás a művészeti életben is változást hozott, új szemlélettel fordult a festészet felé, hangzott el a kiállítás megnyitóján. Szakított a tárgyiasítással, a figuralitással, megteremtve itthon is a monokróm festészet alapjait. A képzőművészeti főiskolán alapjaiban újította meg a festészeti hagyományokat. Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora megnyitójában azt mondta, Károlyi máig létező új utakat, kurzusokat indított a  főiskolán. A festészet elemzésére helyezte a hangsúlyt, de újragondolta az akadémiai modellben alapvető mester-tanítvány viszonyt. A főiskolai kurzuson nem a »miként fessünk« kérdéséről volt szó, hanem arról, mit jelent a festészet.

A Tabula Rasa című kiállítás a legendás monokróm festőosztály egykori és mai történetével foglalkozik. Az osztály indulásának harmincadik évfordulójára készült, Veszprém a második város, ahol bemutatják. A Művészetek Háza Veszprém két kiállítóterében/ Modern Képtár – Vass Gyűjtemény, Csikász Galéria/ az osztály tanárainak - Károlyi Zsigmond, Bernát András, Gál András - és a kurzusokat látogató hallgatók közül Erdélyi Gábor, Gálik András, Havas Bálint, Káldi Kata, Szabó Dezső válogatott alkotásai láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában