Múzeumok éjszakája

2022.06.21. 13:00

Tudományos kalandozás Zircen

Kutatók mutatják be a történelem és a természet rejtélyeit Zircen június 25-én. Érdemes a Múzeumok éjszakája országos programsorozat eseményeihez csatlakozni a bakonyi városban, kalandozásra hívnak a rendezvények. Például az éjszakai denevérparti, amit 20 és 22 óra között az arborétumban Mészáros József Bakony-kutató vezet és együtt hirdetett meg a Zirci Ciszterci Látogatóközpont és az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma.

Rimányi Zita

A ciszterci apátságban meg lehet nézni a királytermet, a szerzetesek történetét bemutató kiállítást, vezetett sétákat tartanak a bazilikában és a vöröstoronyból megtekinthető a Zirci-völgy, továbbá orgonakoncertet tartanak a templomban, amelyen romantikus dallamok hangzanak el, énekes közreműködésével. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma fennállásának évfordulójából rendezett, 50 év a Bakony szívében című kiállítást szintén ezen a napon nyitják meg. A múzeum apátsággal szembeni irodaépületében különleges programok lesznek: állati koponyabemutató, mikroszkópos vizsgálatok, rovarpreparálás, bagolyköpet-vizsgálat. Kézműves foglalkozáson botanikai könyvjelzőt és állatfigurás termésmandalát lehet készíteni, utóbbit az év emlősével, a törpeegérrel. A múzeum pénzesgyőri fúrómag-gyűjteményében Katona Lajos geológus mutatja be az év nyersanyagát, a bauxitot. A Pintér-hegyi Parkerdő Tanösvényen éjszakai túrát vezet Kovács Attila ornitológus.
A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban a Keletkutató Vámbéry Ármin című tárlatot nyitják meg és török hangulatúvá változtatják az udvart, a helyiségeket. Kialakítanak egy fotósarkot, ahol az Oszmán Birodalmat idéző kiegészítőkben lehet fényképeszkedni, továbbá nemezszőnyeg-készítésbe lehet bekapcsolódni. A múzeum mögötti területen megrendezik az Első Zirci Éjszakai Piacot.
Érdemes az egyes programokról a szervező intézményeknél érdeklődni, ugyanis több esemény, látogatás, tárlatvezetés ingyenes, azonban néhány a csoportos látogatások és a biztonság miatt, – például azért, mert egyszerre csak korlátozott számú vendég fér el bizonyos helyeken –, előzetes regisztrációhoz kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában