A Bakony Kulturális Stelázsija

2022.07.24. 14:59

A négynapos fesztivál sztárfellépője Boban és zenekara

Idén először szerveznek nagyrendezvényt Zircen Kulturális Stelázsi elnevezéssel. Polcairól mindenki kedvére válogathat. Az elsődlegesen hagyományőrző jellegű négynapos fesztiválon számos műfajba kóstolhatnak bele az érdeklődők. A sztárvendég a Boban Marković Orkestar lesz, pénteken este szabadtéri koncertet ad.

Rimányi Zita

Boban Marković Orkestar

Forrás: Kozma István/KI Észak-Magyarország

Boban Marković, a szerb trombitavirtuóz és zenekara a Mrak, vagyis sötétség című legújabb lemezének anyagát mutatja be Zircen, de a Kulturális Stelázsi képzeletbeli polcairól számos más finomságot csemegézhetünk. Igazából nehéz választani a programok között, amelyeket július 27. és 30. között kínál Zirc. A rendezvény célja többek közt a Bakony néprajzi hagyományainak megismertetése, közösségi szintre emelése, a tudás átadása tágabb körben, ezáltal közösségformáló, összetartó erejének kamatoztatása. Kulturális-kreatív helyi közösségeket támogat a fesztivál, akik együtt új értékeket teremthetnek.

A négy nap során szórakoztató zenés műsorok, táncház, folk-kocsma, a Bakony természeti és néprajzi értékeit bemutató kiállítások, népi játékpark és hangszerbemutató, népművészeti képzések, mesterségbemutatók, parasztudvar várja az érdeklődőket, és ízelítőt kapnak Székelyföld és Kárpátalja hagyományaiból. Természetesen mindezt gasztronómiával, a sváb-magyar konyha ínycsiklandozó rafinériájával fűszerezve. Fellép Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Talamba Ütőegyüttes és a Kerekes Band. A Kalap Jakab koncertjén kicsik és nagyok együtt tombolhatják ki magukat. Minderre a Bakony szívében nyílik lehetőség, ahol amúgyis sok a látnivaló és a környéken számos túraútvonal található, amely vadregényes, lebilincselő szépségű tájakra vezet. 

A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési ház és Stúdió KB a főszervező, de együttműködik vele a város több intézménye. Zirc több helyszíne válik a Kulturális Stelázsi egy-egy polcává. A részletes programot lapunk honlapján (veol.hu) is közzétettük. A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program “A Bakony a mi otthonunk!” és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában