Kollázstechnika

2022.08.22. 19:00

A művészet különös ágával ismerkedtek

Az Ajka Városi Múzeum és Fotógaléria a kollázstechnika titkaival ismertette meg az érdeklődőket Jáger Réka grafikusművész vezetésével.

Tóth B. Zsuzsa

Az ajkai múzeum különleges foglalkozásnak adott otthont, a kollázstechnikával ismerkedtek az érdeklődők Jáger Réka (rózsaszínben) irányítása mellett

Fotó: Györkös József

Az alkotásokhoz ihletet adtak Mana Bucur képzőművész munkái, de a technika eleve szabad kezet adott a fantáziának, így mindenki hozzátehette a tevékenységhez saját érzéseit, hangulatát, tehetségét, kreativitását. 
Amint az alkotódélutánon kiderült, ebben az esetben többféle textúrájú anyag állt rendelkezésre az alkotáshoz, azok kompozícióba rendezése egyénfüggő, azonban minden esetben egyedi, új kép jön létre a munka végeztével. Az érdeklődők felhasználhattak különböző színű kartonokat, újságokat, filceket, fóliákat, írószereket, feliratokat, fotókat, és természetesen ragasztókat, szem előtt tartva a formák és színek összehangolásának fontosságát. 
A foglalkozás vezetőjének segítségére mindenki számíthatott, sőt, az értékelésre ugyancsak. Összegzése szerint izgalmas munkák születtek, amelyek árulkodnak érzelmekről, események megéléséről. Akadt példa arra is, hogy valaki saját nehézségeit fejezte ki a kollázzsal. Absztrakt munkák is születtek, figurák nélkül, csak színeket és formákat használva. 

Fotós: Györkös József

Jáger Réka szerint a művészetnek ezen formája akár otthon is kipróbálható, remek levezetés, terápia lehet egy nehezebb nap után, vagy életünk megpróbáltatásokkal teli időszakában. 
A szervezők terveznek még hasonló workshopkat, hogy megismertessék és kipróbáltassák minél többekkel a művészet ágait. Legközelebb várhatóan októberben látják vendégül az érdeklődő alkotni vágyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában