Pannonia Reformata Múzeum

2022.10.14. 14:00

A fazekasság rejtelmeibe nyerhettek bepillantást az érdeklődők

A pápai Pannonia Reformata Múzeum kreatív alkotóműhelyében, a Praktikában időről időre újabb kézműves technikákat eleveníthetnek fel az érdeklődők. Az októberi vendég Reidmár Linda fazekasmester volt – olvasható a múzeum közleményében.

Napló

Reidmár Linda (balra) azt vallja: az agyag hétköznapi anyag, amelyből az emberi kéz remekműveket teremt

Forrás: Pannonia Reformata Múzeum

– Az agyag egy csoda: hétköznapi anyag, amelyből az emberi kéz remekműveket teremt – vallja Reidmár Linda, aki a foglalkozás elején elmondta a legfontosabb tudnivalókat, segítette a bizonytalanokat, de bátorította a résztvevőket, hogy merjenek szabadon alkotni. Ez utóbbi főleg a díszítésre igaz, hisz természetesen a mesterségnek vannak fontos szabályai.
Reidmár Linda olyan feladatot kínált a résztvevőknek, mely nem jelentett megoldhatatlan kihívást a kezdőknek sem, hisz voltak többen is, akik először próbálkoztak agyagozással. Sodrással és kézi formázással dolgoztak, lapos vagy mély tálat készíthettek. A díszítésben a református egyház és az ősz motívumaiból válogathattak a résztvevők, többen választották a falevelet és a növényi mintákat, de volt szőlő és a kazettás mennyezet ihlette dekoráció is.
Ha valaki agyaggal dolgozik, egy idő után teljesen kikapcsol, csak a tevékenységre figyel, megvalósítja önmagát – mondta a fazekasmester. Reidmár Linda megdicsérte a résztvevőket, elmondta, hogy két-három hét múlva kapják kézhez munkáikat, hiszen ő addig kétszer kiégeti az egyedi tálakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában