A lélek labirintusai

2022.11.16. 17:00

Lírai költemények a Recercare Régizenei Műhely előadásában Bakonybélben

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor adventi koncertsorozata keretében december 3-án, szombaton 18 órától a Recercare Régizenei Műhely ad hangversenyt, műsorán a Labyrinthe de la Mort et l’Amour szerepel.

Rimányi Zita

Recercare Régizenei Műhely Fotó: Szervezők

A XV. századi líra középpontjában az imádott, eszményi nő alakja áll, az ő szépségének rajza s az utána való reménytelen vágyódás. A szeretett nő iránti szerelem és a Szent Szűz iránt érzett áhítat hőfoka egy. A gyötrő vágy s a beteljesületlenség fájdalma az élet mohó akarása helyett az elengedés felé hajlít, de a halálvágy istenkáromlás. Ebben a felismerésben a lélek megtisztul és átlép a profánból a szent világába. A visszatérés a létezőbe misztikus újjászületés a lélek labirintusán keresztül. A labirintus az önmagát megismerni képes ember szimbóluma, nem az útvesztő próbája, hanem a bátorságé. A zene labirintusai: Ockeghem és a korabeli zeneszerzők dalai emberi sorsunkat, végzetünket tárják elénk. Vajon be merünk-e lépni, végig merjük-e járni az élet, a halál és a szerelem labirintusát? Ebben lesz kalauzunk a Recercare Régizenei Műhely, a Kultháló bázisán. A fellépők: Suda Magdolna (ének), Reményi Árpád (reneszánsz lant), Sipos Csaba (dobok, ütők, csengettyű), Lachegyi Imre (reneszánsz furulyák), Szabó Zsolt (viola da gamba), Kovács Előd (narráció). 

A Recercare Régizenei Műhely több mint tíz évvel ezelőtt alakult. A lant-ének duó 2013-ban szerveződött nyitott műhellyé, amely kezdetben a Veszprém közeli régizenészek számára nyújtott lehetőséget kísérletezésre, együtt gondolkodásra, koncertezésre. Ma már az ország minden részéből érkeznek hozzájuk meghívott előadók. A műhely elköteleződése a középkori és a reneszánsz meditatív, szakrális és csendes, világi zenéje iránt töretlen. A korhű előadásmódot idéző koncerteken finom hangzású pengetős és vonós hangszerek, lant, theorba, viola da gamba, valamint reneszánsz furulyák, bőrdob, csengettyű, esetenként orgona is megszólal. A Recercare narrált előadásainak védjegye a gyönyörű kivitelű koncert-kiskönyv, amelyben az aktuális műsor és az előadók feltüntetése mellett az eredeti nyelven énekelt darabok legszebb szövegei saját fordításban szerepelnek. Az együttes régizenei fesztiválokon, egyházi és világi alkalmakon éppúgy megfordul, mint csöndes megemlékezéseken, szűk körű kiállításmegnyitókon vagy írói-költői estek vendégeként. A Recercare Régizenei Műhely 2016-ban, Veszprémben, magyar zeneművészet kategóriában megyei Príma-díjat vehetett át. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában