Térformáló alkotások

2022.11.17. 14:00

Tiszta forrás és kozmikus látomás a tárgyalóteremben

A meghívó képavatóra szólt, de azzal, amit láttunk, azt mondhatnánk: szintet lépett a veszprémi polgármesteri hivatal földszinti kis tárgyalójának megjelenése. B. Hegedűs Piros festőművész helyszínre készített alkotásait mutatta be az érdeklődőknek, de ezúttal korántsem csak egy tárlat megnyitójáról volt szó.

Őrsi Ágnes

B. Hegedűs Piros művei kontextusba helyezik a türkizzöld üvegszobrot

Fotó: Őrsi Ágnes

Minden egy ötlettel kezdődött: a művész tavalyi városházi kiállításán kapott felkérést, hogy dekorálja a hivatal földszinti, természetes fényt nélkülöző, hófehér kis tárgyalóját. Vannak ilyen kezdeményezések, láttam már rangos cég elegáns irodaházát, amelynek falait ugyanazon festő képei díszítették. 
B. Hegedűs Piros azon a bizonyos kiállításon már észrevette, hogy valami nincs a helyén a polgármesteri hivatal aulájában – a tíz éve elment Lugossy Mária szobrászművész (az Óváros téren felállított Millenniumi emlékmű alkotója) üvegmakettje árválkodott egy sarokban. Nos, az új megbízás vezérelve az lett, hogy a kis tárgyalóban kapjon méltó helyet a türkiz- zöld üvegszobor. Mindent hozzá igazított Piros, akinek öt műve látható a tárlaton: a bejárattal szemben az élet keletkezésére utaló triptichon, a Végtelen történet, átellenben, a bejárat mellett a Tiszta forrás és egy kozmikus látomás a galaxisról. 
Nem csupán a színek harmóniája idézi a forrást, az őstengert, az élet körforgását, hanem a technika is, amelyet éppen a Covid idején sajátított el a művész; 2021-re olyan nagy tisztaságú epoxi művészgyanta jelent meg a korábban csak a hajóépítésben és az építőiparban használatos mellett, amely nem sárgul és nem is mattul az évek folyamán. Ráadásul az anyag csillogása – megint a vizet idézve – visszaveri a lámpák fényét, így többszörözve meg az ablak nélküli helyiség megvilágítását. A tárgyalóterem szimbolikája az, ami ebben a teremben létünk, környezetünk, szavaink és döntéseink tisztaságára utal. Az egyúttal 60. születésnapját ünneplő művésznő sok értékes tárgyalást kívánva adta át a teret Dancs Juditnak, Veszprém város jegyzőjének, aki egyben a társulás ötlet­gazdája volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában