„Fel, nagy örömre…”

2022.12.12. 21:00

Adventi kórustalálkozó karácsonyi énekekkel

A Gárdonyi Géza Emléktársaság december 10-én, szombaton a Páduai Szent Antal-templomban rendezte meg V. Adventi Kórustalálkozóját három kórus részvételével. Kiemelt emlékezést tartottak, hiszen idén 100 éve hunyt el a város egykori kántor-tanítója, Gárdonyi (Ziegler) Géza.

Olvasónk

Ajkai Pedagógus Női Kar

Forrás: DVTV/Kovács Zsolt

Elsőként Nagy Nándor Richárd, a település plébánosa köszöntötte a megjelenteket. Többek között kiemelte, hogy zaklatott világunkban rendkívül fontos megőrizni a közösségi, emberi kapcsolatokat, vigyázni, éltetni az összetartozás megtartó erejét.

A programra nemcsak a környékbeli településekről érkeztek, hanem Keller Péter, Gárdonyi dédunokája és a város polgármestere, Ferenczi Gábor is megtisztelte jelenlétével a találkozót. Az 175962 között, barokk stílusban épült templom csodálatos helyszínt és akusztikát adott mindig a kórustalálkozóknak. Elsőként az 1986 óta működő Ajkai Pedagógus Női Kar szerepelt, amely eddig minden kórustalálkozón énekelt. Tucatnyian vannak ma is az alapító tagok közül, akik megőrizték a lelkesedésüket. Vezető-karnagy a kezdetektől Petheő Balázsné, másodkarnagy Cserháti Csilla. Többszöri magas minősítésük után a kórus ismét megmérette magát, és a KÓTA, a Kórusok Országos Tanácsának szakmai zsűrije előtt nemrégiben ismét elnyerték a Fesztiválkórus fokozatot.  Zongorakísérőjük Vörös Jánosné Preininger Klára tanárnő volt. A Női Kar énekét a közönség részéről csillogó szemekkel kísért figyelem, és nagy taps követte.

Az ajkaiak után a szomszédos Somlóvásárhely kisebb létszámú Lyra Énekegyüttesét hallhattuk. A több mint 10 éve alakult kórust az énekelni szerető, társaságot kedvelő tagok alkotják. Szívesen járnak a környező települések és saját falujuk rendezvényeire. Repertoárjuk széles skálán mozog, és törekednek a sokszínűségre. A karvezető elmondta, örömmel vesznek részt falujuk adventi gyertyagyújtásán, mert ez a szívükhöz legközelebb álló program. A kórus az ünnepet lendületes dalcsokorral, modernebb zenei felfogású énekekkel jelenítette meg Rémai Lászlóné Zsuzsa vezetésével. A közönség hálás tapssal fejezte ki tetszését.

A vásárhelyieket a 2021 őszén alakult Devecseri Gárdonyi Kórus követte Horváthné Fatalin Zsuzsanna vezetésével. A csaknem húsz tagú csoport magját óvónők és az iskola volt és jelenlegi pedagógusai adják. Felvett nevükkel is a nagy író, Gárdonyi szellemiségének megőrzését tartják fontosnak. Zongorán kísért Vörös Jánosné Preininger Klára, valamint egyik darabjukat orgonajátékkal színesítette Nagy Nándor Richárd. A közönség meggyőződhetett róla, hogy Nándi atya nemcsak felszentelt pap, hanem kántori képesítéssel is bíró, kitűnő orgonista.

A kórusok közös éneklése Gárdonyi Géza szerzeménye, a Fel, nagy örömre… kezdetű karácsonyi ének három versszakának előadása volt. Az összéneklést Nagy Nándor Richárd kísérte orgonán A kedvelt éneket a fiatal kántor-tanító devecseri tanítóskodása alatt szerezte. A szép dallam éppen 140 éve, 1882. karácsonyának éjféli miséjén hangzott el először.

Ezt követően a Gárdonyi Géza Emléktársaság elnöke, Bognárné Simon Katalin őszinte örömmel üdvözölte az ünnepi alkalomból megjelenteket és fejezte ki háláját a kórusok vállalása, szép szereplése kapcsán. Majd Németh Ernő nyugalmazott igazgatóval, a társaság oszlopos, alapító tagjával és Keller Péter dédunokával adták át az emléklapokat, virágcsokrokat a kórusvezetőknek. Németh Ernő felidézte a megalakulás előtti évtizedek tevékenységét Gárdonyi Géza szellemiségének felszínen tartására. Végezetül Keller Péter meleg, méltató szavai zárták a találkozót. Az est moderátora, M. Mester Katalin elmondta, hogy idén is kitették a papírdoboz perselyt a kisasztalra, amelynek oldalára ráírták köszönetüket azoknak, akik „egy-egy fagyigombócnyi forintocskával” támogatják a nonprofit társaságot. Egyben jelezte, hogy szívesen várják a Gárdonyi munkásságát, regényeit szerető, tisztelő új tagokat. Az est szíves vendéglátással, baráti beszélgetéssel zárult.

M. Mester Katalin
Devecser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában