Ha nincs váltóáram, akkor nincs semmi

2022.12.12. 07:00

Végtelen energia – Nikola Tesláról szóló musical érkezik Veszprémbe

Komoly előadói bravúrok, a legkorszerűbb technikai megoldások és egy szórakoztató, filmszerű történet jellemzi a Nikola Tesláról, a XX. század legnagyobb zsenijéről szóló musicalshow-t, amely december 30-án, évzáró gálaelőadásként jelenik meg a Veszprém Aréna Sport- és Rendezvényközpontban.

Napló

Jelenet az előadásból

– Évtizedek óta olvasgatok Nikola Tesla személyéről, mert mindig nagyon érdekelt a karaktere, közel áll hozzám az a történelmi időszak, amikor Tesla élt. A róla megjelent anyagokban vagy ufóként kezelik és írnak róla, vagy a fizikakönyvek tudományos oldaláról értelmezik. Pedig ő egy sokkal izgalmasabb tudós volt. Ha nincs váltóáram, akkor semmi nincs – mondta Vona Tibor producer, az előadás történetének megálmodója a veszprémi sajtótájékoztatón.

A szerb származású, horvát területen született Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól indult. Később, már világpolgárként elérve Amerikába, megvalósíthatta gyermekkori álmát, ahol megtervezhette a Niagara-vízesésre épített, egykor világcsodának számító erőművét.

A nagyszabású musicalt olyan megoldások teszik még látványosabbá, mint például a közel 90 négyzetméteres LED-horizont, a korhű fellépőruhák, 24 kiváló táncművész, 8 előadóművész és a professzionális fénytechnika.

A produkció a klasszikus musicalstílustól elemelkedett az arányok és minőség tekintetében, több mint száz ember dolgozott az alkotáson. Magyarországi turnézáró előadás lesz a december 30-i veszprémi – amely az első szereposztással lesz látható –, január 14-én egy pozsonyi premier után Horvátországba, Gospicba, Tesla szülővárosába utazik a darab. Áprilisban a Szerb Nemzeti Színházban a honosított verziót láthatja a közönség, szerb előadók tanulják meg az előadást.

Jelenet az előadásból

Sebestyén Áron zeneszerző elmesélte, hogy a zenében megjelenő effekteket különböző energia- és áramhangokkal kreálta, az alkotás egy pontján a TomTom stúdióval együttműködve az összes dalt felvették egy hatvantagú szimfonikus zenekarral, így nyugati színvonalú zene készült. Egressy Zoltán a szövegkönyvért felelt. Azt mondta, a színpadi történek megalkotásánál kihívást jelentett, hogy Tesla élete a tudomány körül forgott, azonban olyan helyzeteket kellett megalkotni, amelyekből jelenetek és konfliktusok is készülhetnek. – Mindent elolvastam, ami róla fellelhető. Kihívás volt, hogy ne legyen túl sok „tudományoskodás", mégis érthetően átadja azokat a bravúrokat, amelyeket a feltalálózseni megalkotott – mesélte Egressy Zoltán.

Az előadást Radó Denise rendezte, Nikola Tesla szerepében Pesák Ádámot láthatja a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában