Irodalom

2023.01.25. 16:00

A János vitézzel ünnepelték a kultúra napját Badacsonytomajon

A magyar kultúra napja és Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Himfy Irodalmi Kör adott színes műsort kedden este az önkormányzat Rózsakő-termében.

Szijártó János

A Himfy Irodalmi Kör a János vitézt mutatta be kedden este a badacsonytomaji önkormányzat Rózsakő-termében Fotó: Szijártó János

A Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye által szervezett programon Petőfi Sándor János vitéz című művét láthatták, hallhatták az érdeklődők. A szépszámú közönséget a Himfy Irodalmi Kör nevében Tóth Mariann köszöntötte, s egyben ismertette a bemutatandó mű főbb jeleneteit és a szereposztást. 

Petőfi elbeszélő költeménye osztatlan sikert aratott a badacsonytomaji közönség előtt, annak ellenére, hogy Tóth Edit jelezte, kevés idő jutott a próbákra. Mégis, maga az előadásmód, és az, hogy lelkes, helyi szereplőktől láthatták ezt a sokak szívéhez közel álló alkotást, osztatlan sikert hozott a Himfy Irodalmi Kör számára. Mai, egyre több nehézséggel és kihívással terhelt világunkban hatalmas igény mutatkozik a szépre, a jóra, a pozitív üzenetre. Petőfi Sándor műve, azon túl, hogy kiemelkedő értéket képvisel a magyar irodalomban, egyfajta eszményképet is teremt az emberek számára, hiszen a szegény, árva Kukorica Jancsi mindent legyőzve végül megtalálja az igaz szerelmet, és Tündérország királyává válik.

Fotós: Szijártó János

János vitéz szerepében D. Fekete Balázs lépett a közönség elé, Iluskát Lesz Renáta alakította, de ő játszotta még a francia királylányt és a szomszéd lányt is. A huszárkapitányt, a francia királyt, a fazekast, az óriás királyt és a halászt Krisztin N. László alakította, a gazdát és a szerecsen királyt Sall Csaba, a tatárt, a basa fiát és az óriást Török Zoltán formálta meg. A zsivány és az óriás csősz szerepében Meilinger Ádámot láthatta a közönség, amely a négy mesélőnek (Bolfné Tóth Melinda, Sall Csabáné, Krisztin N. Lászlóné, Tóth Mariann) köszönhetően lépésről lépésre követhették az események láncolatát. A magyar kultúra napjához méltó, szép este részesei lehettek mindazok, akik ellátogattak a rendezvényre. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában