Történelem

2023.02.27. 07:00

Rabszolgasorsra ítélve – Gulág-kiállítás Zircen

Rabszolgasorsra ítélve címmel nyílt kiállítás a zirci önkormányzati hivatalban a kommunizmus áldozataira emlékező ünnepség kapcsán. A Szovjetunióban rabszolgamunkára kényszerített hétszázezer magyar sanyarú sorsát mutatja be.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

A történtek, a Gulág előzményeihez tartozik, hogy a II. világháború után a szovjetek több mint négymillió embert hurcoltak el kényszermunkára munkatáborokba, köztük voltak a magyarok, hadifoglyok és találomra összeszedett civilek, az a háromszázezer is, aki soha nem tért haza. Már az odaút túlélése is nehéz volt a keletre tartó marhavagonokban. A keserves sorsra jutók mind tudták, csak véletlen lehet, ha életben maradnak az ellenük elkövetett kegyetlenkedések közepette. A túlélők beszámolói szerint többen 38 kilósra fogytak, és mindannyiukat csak géppótló eszközöknek tekintették. Mindez érzékletesen jelenik meg a tárlat tablóin. A Terror Háza Múzeum vándorkiállítása egy hónapig tekinthető meg a városháza emeleti nagytermének előterében. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában