Kultúra

2023.02.15. 11:00

Világhírű képregényíró volt a vendég Veszprémben

Elindult az InterUrbán, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros egész éves összművészeti programsorozata, benne 150 programmal, 29 várossal, 50 héten át.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/napló

– Az InterUrbán egy összművészeti programsorozat, de ennél talán sokkal több – mondta az ennek apropóján rendezett keddi sajtótájékoztatón Jávor Kata, az InterUrbán projektvezetője a Hangvető képviseletében. – Az a tervünk, hogy elhozzuk a világot Veszprémbe, 25 országból 29 városnak adunk lehetőséget arra, hogy bemutatkozzon Veszprémben és a régióban. Kéthetes váltásokban, minden két hétben egy másik ország, egy másik város mutatkozik be.

És hogy miért összművészeti? Azért, mert a rengeteg zene mellett irodalmat, gasztronómiát, workshopokat és más izgalmas dolgokat is kínálnak az érdeklődőknek.

– Az egyik célunk az volt, hogy elhozzuk ide a világot. A másik az, hogy megerősítsük Veszprém már létező kapcsolatait – tette hozzá Jávor Kata, aki elmondta azt is, hogy alapkoncepció volt, hogy minél több kisebb programot is bevonzzanak Veszprémbe és a régióba.

Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztésért felelős igazgatója arról beszélt, hogy amikor a Hangvetővel közösen kezdett összeállni az InterUrbán koncepciója, akkor programigazgatóként egy kicsit meg is könnyebbült. – A Hangvető stábja nagyon jó ízléssel találja meg azokat a produkciókat, amelyek nem elsősorban a várost mutatják be a közönségnek – fogalmazott. Azaz nem turisztikai látványosságként mutatkozik be a város, hanem sokkal inkább kortárs kulturális és művészeti ízelítőt adnak a helyről. 

A nap főhőse Sam Maggs kanadai képregényszerző volt, aki a kanadai Londonból érkezett Magyarországra. 

– Nagyon izgatott voltam, amikor megkaptam a meghívást. Azért is, mert a családom egy része nem messze innen, Újvidékről származik – mondta Sam Maggs, aki bestseller könyvek és Marvel-képregények szerzője, videójátékok írója. – Az elmúlt években a pandémia miatt eléggé magányos dolog volt képregényt írni, ám most nagyszerű érzéssel tölt el, hogy a világnak ezen a pontján ilyen sokan érdeklődnek az iránt, amit csinálok.

Sam Maggsszel a képregényrajongók is találkozhattak Veszprémben, hiszen kedden este egy beszélgetésen a Pannon KözTér vendége volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában