Kiállítás

2023.03.27. 12:00

A malmok történetével ismerkedtek a természetjárók

A Pápai Bakancsos Természetjáró Kör március közepén új kiállítást rendezett be a Városi Könyvtár által biztosított tárlójában, emellett a malmok nyomát követve érdekes és tartalmas sétát tettek Pápán.

Haraszti Gábor

Sok emléket őriz a kiállítás

Forrás: Bakancsos Természetjáró Kör

A könyvtárban megtekinthető kiállítás Heitler László Régi pápai vízimalmok című könyvének grafikái alapján jött létre. Ezzel adóztak a Pápán meghatározó személyiségű művésztanár emléke előtt, majd megemlékeztek a Tapolca patak mellett működött 18 malomról. 

Tartalmas sétát tettek a kör tagjai
Forrás: Bakancsos Természetjáró Kör

– Nemzeti ünnepünkön a Petőfi 200-évfordulóhoz kapcsolódva egy tíz kilométeres túra keretében fel is kerestük a még fellelhető malomromokat – mesélte Terebesi Józsefné, a kör vezetője. – A Fő téren gyülekeztünk, ahol megemlékeztünk a város azon részén található romokról, amelyek nem estek utunkba (Mester-malom, Pap-malom, Papiros-malom), megismertettük a tagságot a történetükkel. Az egyik felújított malomban, az Edvy-malom Fogadóban tartalmas malomtörténeti ismertetést hallhattunk Sántha Csaba tulajdonostól, és megnézhettük a fennmaradt képeket, dokumentumokat, valamint működés közben láthattuk a malmot. A tartalmas kiránduláson útba ejtettünk még egy romot, a Besenyő-malmot, ahol a volt molnár felesége betekintést engedett a maradványokra. A Hagyományok Hegyén a kilátóból körbenéztünk, és folytattuk útunkat a Nagyhantai-malom szépen kibontott malomkerekét megcsodálva a város széléig még hátralévő malomromokig. Tartalmas, szép napunk volt – idézte fel a kirándulást Terebesi Józsefné. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában