Kinyitnak a népi alkotóházak

2023.03.09. 20:00

Március végén országszerte kinyitnak a népi kézműves műhelyek és alkotóházak

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva 2023-ban immár 10. alkalommal rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét. Az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák március 27. és április 2. között országszerte színes kézműves programokkal várják a látogatókat.

Tóth B. Zsuzsa

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hete idén is várja az érdeklődőket Fotó: archív

Fotó: Gabor Dusa

Március 27. és április 2. között az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hetét. Az egyhetes jubileumi program keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák országszerte olyan népművészeti programokat szerveznek, amelyek a népi kézművesség varázslatos világába kalauzolják el a látogatókat. 

A programban megyénkből a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület–Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház, a Pécselyi Szövő Műhelygaléria, a Rendeki Kézműves Porta, a zirci Reguly Antal múzeum csatlakozik. 

Az országos rendezvény a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, így, szinte minden helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők a tojásfestés valamely technikájával, a tojásberzseléssel, írókázással, karcolással, maratással, rátétes díszítéssel. Lesz olyan helyszín, ahol előadást tartanak a tojásírás hagyományairól, és tojásfestő versenyt is szerveznek, de a tojásfestéshez kapcsolódóan több helyszínen tojástartót lehet készíteni természetes anyagok felhasználásával. Ezeken kívül a kézműves mesterségek között a szövést, körmönfonást, hímzést, nemezelést, bőrművességet, a bútorfestést és kékfestést, a fazekasságot és a kovácsmesterséget is kipróbálhatják majd az érdeklődők. Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élő szavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal várják az érdeklődőket országszerte. 

A sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos népi kézművesség értékeinek bemutatásával a szervezők célja az, hogy felhívják a figyelmet a kézművesség mindennapjainkban betöltött szerepére. Megmutatni, hogy a művészet és a kézművesség el tudja varázsolni mindennapjainkat. Kreativitásra és alkotómunkára ösztönöz, a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt. 

A programot a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségében hirdetik meg. Az alkotóházak március 20-ig még csatlakozhatnak a programhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában