Navratil Andrea Folk Kvintett

2023.04.16. 12:35

A költészet és muzsika madarai

A dolgok fúziója, egybeolvadása, keveredése elsülhet nagyon rosszul, vagy nagyon jól. Mindkettőre akad számtalan példa. A Káli Kövek Közhasznú Alapítvány Irodalmi klub látogatói szerencsére a pozitív oldalát tapasztalhatták meg.

Csúri Ákos

Forrás: a szervezők

Gyakran elgondolkodunk, hogy a rossz idő kedvez-e egy beltéri programnak, vagy még így sem hajlandó kimozdulni senki és inkább otthon marad. Mindszentkálla és a környék lakói között, úgy tűnik, nem divat a lustaság. Csak gyűltek-gyűltek az esernyők a művelődési ház bejárata mellett, és a kezdésre minden szék betöltötte a neki szánt szerepet.

Akik pedig eljöttek, kortárs, klasszikus és jazz „tollazatba” öltöztetett magyar és bolgár népdalokon alapuló dalciklusokat és magyar költők versrészleteit hallhatták, amelyeket a Navratil Andrea Folk Kvintett varázsolt a fülnek szóló csemegévé Daram-daram-madaram című előadásáben. Elsőre talán rémisztően hangzik a sok stílus randevúja, de ha összeáll a zenének öt ilyen mestere, akkor abból nem születhet más, csak varázslat. Mert nem kérdés, itt bizony mesterek zenéltek. Navratil Andrea semmivel össze nem téveszthető hangját adta a műsorhoz, az est „értelmi szerzője” Grósz Zsuzsanna a zongora billentyűit vitte elképesztő táncba, Bede Péter a fúvóshangszerekbe lehelt életet, Lázár Gyula a bőgővel adott mélységet a zenének, míg Gyulai Csaba az ütős hangszerek és a gadulka mestereként varázsolt.

Az előadás közben pedig csak szálltak a percek, ahogy meghallottunk egy Babits-versrészletet csodás zenei köntösben, a magyar népzene dallamait zongorával és szaxofonnal kísérve megindult a lábunk, a bolgár népzene pedig az egzotikumot is elhozta a fülnek. Ráadásként Navratil Andrea rövid történetekkel, érdekességekkel kötötte össze a dalok sorát, még élménydúsabbá varázsolva az előadást.

A kicsit több mint egy óra szó szerint madárszárnyon repült tova, majd mindenki újra kézbe vette esernyőjét, és úgy indult haza. Borús időben, de immár derűvel a lelkében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában