A Föld napja

2023.04.21. 15:00

Egy palánta, egy család-projekt

Április 22. a Föld napja. Ehhez kapcsolódóan az Édenkert Pápai Református Óvodában projekthetet tartanak. A gyerekek mondókákat, dalokat tanultak, majd pedig a Református Gimnázium biológia fakultációs diákjaival volt közös programjuk.

Haraszti Gábor

Kertészkedtek, ültettek, énekeltek, verset mondtak az ovisok

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A Föld napja Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére jött létre 1970. április 22-én, mely azóta világmozgalommá vált. A történelmi jelentőségű esemény alkalmából különféle programokat rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvásának fontosságára. Így tettek a pápai Édenkert Református Óvodában is, mely zöld óvoda, így itt természetesen kiemelt figyelmet kap a Föld napja, melynek keretében a gyerekek előbb mondókákat, dalokat tanultak, sokat beszélgettek az óvó nénikkel a Földről s annak védelméről, majd a református gimnázium 11. A osztályának biológiafakultációs diákjaival volt közös programjuk. Az ötlet Kerpel Pétertől származik.

– Biológiai tagozaton nagyon fontos, hogy ne csak elméleti, hanem gyakorlati képzés is legyen, mert az a közösséget is fejleszti és motiváló hatása is van – mondta a gimnázium tanára. – Ekkor vetődött fel annak a lehetősége, hogy a refi biológusai bekapcsolódhatnának az ökoóvoda programsorozatába. A diákok örömmel fogadták a javaslatot, tudásukhoz igazítva beszélgettek az ovisokkal, meséltek nekik a növényekről, a fejlődésükről és a bennük található vitaminokról.

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Az apróságok nagyon élvezték a közösen töltött időt, együtt ültették a magaságyásokba, a balkonládákba a palántákat. Bogdán-Balogh Mária intézményvezető elmondta, idén is meghirdették az Egy palánta, egy család-projektet, ennek keretében minden család virágpalántákat adományozott az intézménynek. Ezek is bekerültek a balkonládákba, melyek az ablakokat díszítik majd. Az esemény végén a gyerekek a refis segítőknek énekeltek, és verset is mondtak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában