Hétvégi mozizás

2023.04.26. 11:30

Ingyenes programokkal ünneplik a magyar film napját Pápán

Április utolsó hétvégéjén ünnepeljük a magyar film napját. A jeles esemény alkalmából április 28-án és 30-án változatos programkínálat várja a Jókai Mór Művelődési Központba látogatókat.

Haraszti Gábor

A művelődési központ a filmkultúra értékközvetítését szeretné felkarolni Fotó: Haraszti Gábor

A magyar film napját 2018-tól ünneplik meg április 30-án annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. Ebből az alkalomból többek között filmszínházak, kulturális intézmények minden évben vetítésekkel, találkozókkal, szakmai beszélgetésekkel tisztelegnek a magyar film nagy korszakai, valamint azon kiemelkedő tehetségű filmalkotók előtt, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. Pápán a filmünnep április 28-án, pénteken a Pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban indul, ahol közönségtalálkozóval egybekötött vetítésre várják a diákokat. 

– Az intézményben Szelestey Bianka író-rendező Hajszálrepedés című rövidfilmjét vetítjük, mely a 75. Cannes-i Filmfesztivál La Cinef nevű programjában is helyet kapott. Nagy örömünkre az alkotás rendezője és Füzesi Tamás operatőr is ellátogat a vetítésre – tájékoztatott Cseh-Müller Orsolya művelődésszervező. – 18 órakor – immár a színházterem óriási filmvásznán – a tavalyi év egyik legjobb magyar filmjét mutatjuk be, a Larryt. A dadogós borsodi rapperről szóló nagyjátékfilmet Bernáth Szilárd rendezte, témáját tekintve hiánypótló, és okosan nyúl olyan kifejezetten érzékeny szociális problémákhoz, mint a szegregáció, a kirekesztettség vagy a családon belüli erőszak.

Április 30-án is két, időtálló klasszikus várja a közönséget. 

– 16 órai kezdéssel Jankovics Marcell János vitéze lesz látható, amely bemutatásának évében a valaha tapasztalt legnagyobb közönségsikert hozta – folytatta Cseh-Müller Orsolya. – 18 órakor a Hattól Nyolcig filmklub keretében minden idők egyik legjobb magyar filmje kerül a vászonra, Az ötödik pecsét. A vetítést követően izgalmas beszélgetésre invitáljuk a közönséget, ahol a film által felvetett számos morális kérdés kerül felszínre.

A vetítésekre a belépés ingyenes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában