Balatonfüred

2023.04.02. 14:00

Irodalom, zene és borászat: kitűnő balatoni nedűket kínáltak

Hamvas Béláról, a magyar irodalom kultikus szerzőjéről emlékeztek meg Balatonfüreden március 31. és április elseje között. Bemutatták a Hamvas-esszépályázat írásaiból készült kötetet, volt Koloska-völgyi zarándoklat, borkóstolás, ráolvasás.

Kovács Erika

Megemlékezés Hamvas Béláról. A képen Cserép László, a Hamvas Béla Asztaltársaság titkára ünnepi beszéde közben. Fotó: Nagy Lajos

 

A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjáról, a kultikus íróról, Hamvas Béláról minden évben megemlékezik a hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság. – Az Európai kultúra válsága címmel hirdették meg a Hamvas-esszépályázatot, melyre ötven mű érkezett, a legjobb írásokat tartalmazó kötetet be is mutattuk. Az a cél, hogy Hamvasra reflektálva új lendületet adjunk a hazai esszéírásnak, így idén is pályázatot hirdetünk – mondta Cserép László szervező. Kiemelte, a rendezvény célja Hamvas szellemiségének megidézése, értelmezése. Hozzátette, Can Togay és Alexa Károly sokat tett a Hamvas-kultuszért, Alexa még a hatvanas években, az Életünk folyóiratban közölt Hamvas-írásokat. 

A rendezvény a hagyományos ráolvasással kezdődött, a Tagore sétányon lévő Hamvas-hársra olvasták rá az író Fák című esszéjének egy részletét magyarul és törökül. Cserép László az említett esszékötetről beszélt, melyhez az előszót írta. Este vacsorára hívták az érdeklődőket a Figula Pincészetbe, ahol Figula Mihály, az elmúlt év bortermelője beszélt a boraikról, majd Ambrus Lajos író, borász beszélgetett egy számára kedves borásszal, Sagmeister Ernővel. 

Hamvas napok borvacsora Figula Mihállyal 
Fotós: Kovács Erika

Szombaton Szarvas József színész vezetésével séta indult a hangulatos Koloska-völgybe, ahhoz az ikonikus hársfához, amely Hamvas Fák című esszéjét ihlette. A helyszínen Sava Babic műfordító emlékét is felidézték. Délután a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban a kortárs versek és a zene találkozásának lehettek tanúi az érdeklődők: Kálnay Adél és Petőcz András Salvatore Quasimodo-díjas költő megzenésített versei hangzottak el. A verseket a szerzők olvasták fel, Balogh Máté és Horváth Balázs zeneszerzővel Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész beszélgetett. 

 

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. Bölcsészdiplomája megszerzése után újságíróként, majd könyvtárosként dolgozott. A II. világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai után felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, munkásságát agyonhallgatták. 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában